Από άνεργος και μετανάστης, επιχειρηματίας! Ο Έλληνας που παράγει σαπούνια από ελαιόλαδο και τα εξάγει στο εξωτερικό

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο Λεωνίδας Κανάλης διατηρούσε ουζερί στην πλατεία των Εξαρχείων. Λόγω της κρίσης το έκλεισε και αποφάσισε να πάει μετανάστης στην Ν. Αφρική. Εκεί, τα πράγματα δεν ήταν όπως ακριβώς τα περίμενε κι έτσι επέστρεψε. Ψάχνοντας να βρει τι θα κάνει στη ζωή του θυμήθηκε πως στα παιδικά του χρόνια έβλεπε τον παππού και τον πατέρα του να παρασκευάζουν χειροποίητα σαπούνια με τα οποία έκαναν μπάνιο τα μέλη της οικογένειας.

Της Ελένης Λαζάρου

Έτσι δοκίμασε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Για τα πρώτα του σαπούνια χρησιμοποίησε μία κατσαρόλα και μία ξύλινη

κουτάλα και ξεκίνησε να τα πουλά σε πάγκους στην Πλάκα και το Μοναστηράκι. Ώσπου έμαθε τυχαία για το πρόγραμμα Buisness Coaching Center που υλοποιεί η ΜΚΟ Praksis. Kάθισε στα θρανία δίπλα σε ειδικούς, ετοίμασε ένα buisness plan και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.

Καλλιεργεί τις δικές του ελιές, δημιούργησε το δικό του εργαστήρι και παρασκευάζει σαπούνια και καλλυντικά τα οποία διαθέτει σε κομψές συσκευασίες ως επιχειρηματικά δώρα και σε μπουτίκ ξενοδοχείων σε τουριστικές περιοχές.

Ο Λεωνίδας Κανάλης μιλά στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου.

Πώς ξεκίνησες να κάνεις σαπούνια;

«Ξεκίνησα πριν λίγα χρόνια ύστερα από αρκετές εναλλαγές, αναζητώντας άλλες διεξόδους και με αφορμή την απορία το πώς γίνεται. Όντας άνεργος με πολύ ελεύθερο χρόνο κι έχοντας κάνει το αγροτικό μου ως μετανάστης στη Νότιο Αφρική, ασχολήθηκα με τη γεωργία αρχικά σε επίπεδο κηπουρικής. Σαν οδηγό είχα μνήμες, θύμησες κι εικόνες με τους παππούδες μου και τον τρόπο που καλλιεργούσαν τη γη αλλά και το πώς αντιμετώπιζαν την καθημερινότητα τους με απλά μέσα και ήπιες διαδικασίες.

Την εμπειρία άρχισα να την αποκτώ σταδιακά δίπλα στο πατέρα μου που με τη σειρά του ακολουθούσε τις ίδιες διαδικασίες. Ως συνεπακόλουθο η εκμάθηση και η απόκτηση από μεριάς μου των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων για την παρασκευή σαπουνιού ήταν θέμα χρόνου. Έτσι κατόπιν υπομονής και προσδοκίας ήρθε η στιγμή που έκανα την πρώτη μου καλουπιά και γοητευμένος από τη τέχνη της σαπωνοποιίας, αποφάσισα πως αυτός είναι ο δρόμος μου και μ’ αυτόν θα πορευτώ. Αυτό με οδήγησε στο να γίνω επαγγελματίας παραγωγός-αγρότης εξασφαλίζοντας έτσι το ελαιόλαδο, την κυριότερη πρώτη ύλη για το σαπούνι μου».

Πώς έκανες το πρώτο σου σαπούνι;

«Για το πρώτο μου σαπούνι χρησιμοποίησα απλά μέσα όπως ένα μικρό οικιακό μαγειρικό σκεύος, μια ξύλινη κουτάλα της μητέρας μου κι ένα παλιό καλούπι ξύλου. Με συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της παρασκευής κι ακολουθώντας διαδικασίες οι οποίες απαιτούν πειθαρχία και συγκεκριμένη μεθοδολογία, ολοκλήρωσα το σαπούνι μαγεμένος κι αποφασισμένος για το μέλλον μου».

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

«Αρκετές ως είθισται σε κάθε νέο ξεκίνημα. Πρωταρχικές δυσκολίες όπως το αχανές νομικό πλαίσιο, η έλλειψη λογιστικής υποστήριξης εξειδικευμένης σε αγροτικά θέματα κι η ατέρμονη γραφειοκρατία απαίτησαν χρόνο και κόπο για να ξεπεραστούν. Έπειτα η διάθεση του προϊόντος κι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με το καταναλωτή αποτέλεσαν ένα ακόμη εμπόδιο το οποίο φάνταζε ανυπέρβλητο. Όμως με πείσμα κι έχοντας πίστη σ' αυτό που κάνω ανταπεξήλθα σε ότι προέκυψε κι εξακολουθεί να προκύπτει, βρίσκοντας λύσεις κι εναλλακτικές».

Τι παραστάσεις είχες από τον πατέρα και τον παππού σου;

«Την περισσή αγάπη για αυτό που έκαναν με απλά ανόθευτα υλικά αλλά και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τον προσδιορισμό του τι απαιτείται για την υλοποίηση. Με στήριξαν και με στηρίζουν. Ζήτα, ρώτα και θα πάρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι, μου έλεγαν και μου λένε διαρκώς.

Πού και πώς διέθεσες τα πρώτα προϊόντα;

«Αρχικά στο δικό μου κύκλο γνωριμιών με τη προτροπή να το χρησιμοποιήσουν και να μου πουν τη γνώμη τους. Με τα σχόλια να είναι θετικά κι ενθαρρυντικά, δειλά – δειλά συμμετείχα σε μικρά bazaar, έστηνα πάγκο σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους και λιμάνια, ενώ παράλληλα κατάφερα να τοποθετήσω τα προϊόντα μου σε κάποια καταστήματα με τουριστικά είδη».

Πώς βρήκες το πρόγραμμα της Praksis;

«Είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα που για λόγους ανωτέρας βίας είχα εγκαταλείψει το σαπούνι σε παραγωγικό επίπεδο κι όταν οι καταστάσεις το επέτρεψαν θέλησα ν' ασχοληθώ ξανά και με άλλη οπτική. Αποφασισμένος να συνεχίσω δυναμικά από εκεί που είχα σταματήσει, ξεκίνησα ψάχνοντας μέσω διαδικτύου για προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και δεν άργησα να πέσω πάνω στη Praksis και το BCC χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες -και καθ' όλα τυχαίες- λέξεις κλειδιά.

Επρόκειτο να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος του προγράμματος, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την ημέρα που βρήκα το πρόγραμμα. Με φτερά στα πόδια και συνδρομή από το φιλικό μου περιβάλλον συμπλήρωσα την αίτηση συμμετοχής και την απέστειλα με κάποια λεπτά καθυστέρηση. Την αίτηση μου συνόδευε η υποσημείωση: «Παρακαλώ όπως κάνετε δεκτή την αίτηση μου αν και ετεροχρονισμένη, λόγω έλλειψης πρόσβασης στο διαδίκτυο». Κι ήταν αλήθεια».

Τι άλλαξε εκεί στον τρόπο που σκεφτόσουν και λειτουργείς τελικά την επιχείρηση σου;

«Σε γενικές γραμμές η ίδια μου η επιχείρηση και κατ' επέκτασιν εγώ. Οι σκέψεις μου μετατράπηκαν σε όραμα αφού εδραιώθηκαν οι φιλοδοξίες μου, αναλύθηκαν και επαναπροσεγγίστηκαν οι στόχοι, ενώ παράλληλα άλλαξε και η δομή βελτιώνοντας την συνολική διαχείριση σε όλα τα επίπεδα.

Εκεί έμαθα από πρώτο χέρι πώς να χρησιμοποιώ τις ιδέες μου ώστε να αναπτύσσω την δίοδο εξόδου από τυχόν δυσκολία. Όμως, η απόκτηση δεξιοτήτων και η κατανόηση των απαραίτητων για την επιτυχία διαδικασιών δεν μπορεί να γίνει με μία μόνο ανάγνωση».

Τι προϊόντα παράγεις πλέον;

«Εκτός από τα αγνά χειροποίητα παραδοσιακά σαπούνια ελαιολάδου και το σαπούνι felt που παρασκευάζω αξιοποιώντας το ελαιόλαδο που ο ίδιος παράγω, έχω δημιουργήσει δύο νέα καλλυντικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητος, με βάση το λάδι ελιάς και μόνο.

Πιστός στις αρχές μου, συνδυάζοντας αγνά υλικά όπως το καθαρό κερί μέλισσας φτιάχνω κεραλοιφή η οποία πέραν της καλλυντικής χρήσης, έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες η οποία έχει καλλυντικές & φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ αναμειγνύοντας γνώσεις κι απορίες πειραματίστηκα με καινούργια υλικά και δημιούργησα βούτυρο σώματος, μια υπερενυδατική κρέμα με λεπτή υφή, η οποία απορροφάται γρήγορα ενυδατώνοντας το δέρμα, προσφέροντας ταυτόχρονα λάμψη κι αναζωογόνηση».

Πώς λειτουργεί το Κτήμα Θρίναξ;

«Ακατάπαυστα, νυχθημερόν κυριολεκτικά και μεταφορικά καθώς η λειτουργία του δεν περιορίζεται μόνο στο χωράφι. Ο όγκος των εργασιών και το πλήθος παρεμβάσεων και δράσεων που σχεδιάζονται κι υλοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, απαιτούν πολύ χρόνο κι αρκετή ενέργεια. Ακολουθώντας συγκεκριμένο οργανόγραμμα, εφαρμόζοντας με οδηγό τη παράδοση καινοτόμες μεθόδους και σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές πάντα με σεβασμό προς τη φύση, καλλιεργούμε και παράγουμε με στόχο την αυτάρκεια και την αειφορία, αφήνοντας όσο το δυνατόν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα και πάντα στους ρυθμούς της φυσικής εξέλιξης».

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο όνομα για τα σαπούνια σου και τί σημαίνει;

«Αποτελεί το προσδιορισμό της ταυτότητος μου, με ρίζες στη παράδοση και μνήμες μιας άλλης όχι και τόσο μακρινής εποχής. Θρίναξ είναι το γεωργικό χειροποίητο ξύλινο εργαλείο με τρία δόντια που στα αρχαία χρόνια ανέμιζαν τ' άχυρα, ξεχωρίζοντας έτσι απ' αυτά το καρπό. Στη καθομιλουμένη αναφέρεται ως τρικράνι ενώ η χρήση του τείνει να εξαλειφθεί. Αξιοποιώντας τις πολλαπλές του χρήσεις ως εργαλείο οι παππούδες μου το χρησιμοποιούσαν για τη παρασκευή του σαπουνιού αλλά και ως χείρα βοηθείας κατά τη περίοδο της ελαιοσυγκομιδής.

Με λίγα λόγια το Κτήμα Θρίναξ είναι πολλά περισσότερα από ένα όνομα. Έχει στόχο, ταυτότητα και προοπτική».

Ποιοί ήταν οι αρχικοί σου στόχοι και ποιοί είναι μετά το πρόγραμμα;

«Η βαθιά μου πίστη στη ποιότητα και τη μοναδικότητα των προϊόντων μου με κάναν εξ αρχής να έχω ως στόχο την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα. Το πάθος κι η χαρά της δημιουργίας ξεχείλιζαν και πίστευα πως αυτά αρκούν για να τα καταφέρω. Μετά το πρόγραμμα απέκτησα τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να συνθέσω το παζλ της επιχειρηματικής μου προσπάθειας. Με τα απαιτούμενα εφόδια στις αποσκευές μου έμαθα να μετασχηματίζω όνειρα και φιλοδοξίες σε στόχους που μπορώ να φτάσω και να ξεπεράσω. Ο στόχος εξακολουθεί να είναι ο ίδιος μόνο που αξιοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία είμαι σε θέση να επαναπροσδιορίσω τη διαδρομή ώστε να επιτύχω το τελικό αποτέλεσμα».

The post Από άνεργος και μετανάστης, επιχειρηματίας! Ο Έλληνας που παράγει σαπούνια από ελαιόλαδο και τα εξάγει στο εξωτερικό appeared first on KoolNews.

Keywords
ελαιολαδο, σαπουνια, μκο, bazaar, bcc, νέα, συγκεκριμένο, αειφορία, βιωσιμότητα, παζλ, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, νεος παπας, ξανα, μιλα, ελενη, χειροποιητα, ημερομήνια, αιτηση, αφρικη, γνωμη, δωρα, εικονες, εργαλεια, θεμα, μκο, ογκος, ονειρα, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, υλη, bcc, αγαπη, αειφορία, απλα, αρχαια, αφορμη, αχυρα, βιωσιμότητα, βοηθεια, γεωργια, γινει, γινεται, δερμα, διαστημα, δομη, δοντια, δρομος, ηπιες, ελλειψη, ενεργεια, επιτυχια, τεχνη, ζωη, ζητα, ιδεες, ιδια, ηρθε η στιγμη, θυμησες, κυκλος, κτημα, λαδι, λαζαρου, λαμψη, λειτουργια, λεωνιδας, λογια, μικρο, μπανιο, ξεκινημα, παντα, ουζερι, ονομα, οντας, οραμα, οργανογραμμα, παιδικα, παζλ, παθος, περιβαλλον, πειθαρχια, πιστη, πεισμα, ποιοτητα, πλακα, προγραμματα, ρωτα, σαπουνι, συγκεκριμένο, σειρα, σκεψεις, σχολια, ταυτοτητα, τρια, υλοποιηση, φυση, φτερα, χερι, χαρα, bazaar, γνωσεις, λεξεις, ποδια, θεματα, θετικα, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα