Καταρρέει η δημόσια υγεία: 23 νομοί χωρίς παιδίατρο – Στην Κέρκυρα μόνο ένας οφθαλμίατρος

Τραγική είναι η κατάσταση στη δημόσια υγεία με τα νοσοκομεία να προσπαθούν να παραμείνουν ανοιχτά μετά τις τεράστιες περικοπές στο ιατρικό προσωπικό, ενώ την ίδια στιγμή είναι αφύλακτα και βρώμικα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πάνω από 23 νομοί της χώρας δεν έχουν ούτε έναν παιδίατρο στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) ή συμβεβλημένο για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Στην Κέρκυρα υπάρχει σε

όλη την Πρωτοβάθμια Υγεία μόνο ένας οφθαλμίατρος και στην Ξάνθη ένας ακτινολόγος.

Οι περιπτώσεις που ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΟΕΣΥΠ ΠΕΔΥ κκ Παναγιώτης Ψυχάρης και Αθανάσιος Αποστολόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη είναι ενδεικτικές. Η εικόνα που μας μεταφέρουν οι εργαζόμενοι είναι «μαύρη» για το ΠΕΔΥ, είπαν οι δυο γιατροί.

Στο ΠΕΔΥ απασχολούνται σήμερα περίπου 2.200 γιατροί (έναντι των 5.000 γιατρών που διέθεταν οι μονάδες και οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν η πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ ή τα ιδιωτικά τους ιατρεία).

Πολυιατρεία χωρίς καθαριότητα και φύλαξη

Το κεντρικό πολυϊατρείο του Πειραιά όπως και το παράρτημα με τους οδοντιάτρους έχει παραμένει χωρίς προσωπικό καθαριότητας από το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ στο Παγκράτι είναι χωρίς προσωπικό φύλαξης.

Ανάλογη είναι η κατάσταση σε μονάδες του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα καθώς λήγουν οι συμβάσεις με τις εταιρίες καθαριότητας και φύλαξης χωρίς να ανανεώνονται.

Στον Πειραιά η καθαριότητα έχει γίνει υπόθεση του ιατρικού προσωπικού που βάζει ρεφενέ και πληρώνει την καθαρίστρια.

Στο Παγκράτι οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν και χρέη φύλακα όπoτε μπορούν σε μια προσπάθεια να προστατευόσουν τα κτήρια και τον εξοπλισμό που έχει απομείνει.

«Ωστόσο η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ζητάμε απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που κωφεύει στα αιτήματα μας για στελέχωση και ενίσχυση του ΠΕΔΥ», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.

Χωρίς αντιδραστήρια βρίσκονται πολλές μονάδες του ΠΕΔΥ. Το αποτέλεσμα είναι να ακυρώνεται εκ των πραγμάτων ο ρόλος τους στην πρωτοβάθμια υγεία, διότι οι εναπομείναντες γιατροί γράφουν εξετάσεις και παραπέμπουν στις συμβεβλημένες ιδιωτικές μονάδες.

Η γύμνια του ΠΕΔΥ θα φανεί με τον πιο δραματικό τρόπο ενόψει της ρύθμισης για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, εκτίμησαν οι εκπρόσωποι του ΠΟΕΣΥΠ ΠΕΔΥ. Κι αυτό διότι στις μονάδες του ΠΕΔΥ δεν μπορεί να γίνει καμία εξέταση, οπότε οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται αναγκαστικά στα δημόσια νοσοκομεία.

The post Καταρρέει η δημόσια υγεία: 23 νομοί χωρίς παιδίατρο – Στην Κέρκυρα μόνο ένας οφθαλμίατρος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα