Αναθεώρηση Συντάγματος τώρα, με ιδιωτικά ΑΕΙ και 200 βουλευτές θέλει ο Μητσοτάκης

Με ανοιχτά χαρτιά για δύο και πλέον ώρες μίλησε χθες το απόγευμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone. Το koolnews.gr βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε όσα ειπώθηκαν.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Μπήκε ελαφρώς καθυστερημένος κρατώντας ένα κουτάκι σόδας με γεύση λεμόνι. Χρειάστηκε ένα χαρτομάντηλο, μιας και χθες

η μέρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή αλλά από εκείνο το σημείο και μετά ξεκίνησε να μιλάει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώθηκε από το τραπέζι της συζήτησης στις 21:30 και, σύμφωνα με την κυρίαρχη αίσθηση, θα μπορούσε να συνεχίσει τη συζήτηση για αρκετή ώρα ακόμα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρέθηκε χτες αντιμέτωπος με δημοσιογράφους, bloggers και ανθρώπους της αγοράς και ανέπτυξε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, μίλησε όμως και για άλλα πολιτικά ζητήματα, όπως οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις που βρίσκονται στην κυβερνητική ατζέντα αλλά και η έξοδος στις αγορές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πλέον προτεραιότητα δεν είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο, αναδεικνύοντας τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη σε νούμερο ένα στόχο της δημόσιας διοίκησης.

Κράτος - τροχοπέδη

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «το κράτος σήμερα παραμένει τροχοπέδη για την ανάπτυξη», σημείωσε όμως πως γίνονται προσπάθειες για να αρθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια γίνεται.

Ο υπουργός ανέδειξε το ζήτημα της αξιολόγησης των δημόσιων δομών ως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε κίνηση αναδιαμόρφωσης του δημοσίου τομέα, ενώ δεν έκλεισε την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας λόγο για πρόθεση πρόσληψης διευθυντών ανθρωπίνου δυναμικού για να διεξάγουν συνεντεύξεις, με βάση τις οποίες θα γίνεται και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Όταν η συζήτηση ήρθε στη Διαύγεια, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσίας, προαναγγέλλοντας βελτιώσεις στη διαδικασία έρευνας των ανηρτημένων αποφάσεων, καθώς πλέον ο όγκος τους καθιστά την απλά αναζήτηση ιδιαίτερα πολύπλοκη. Σε μια αποστροφή που προκάλεσε σχόλια, έκανε την παραδοχή πως το κράτος χρειάζεται όρια και έφερε το πρακτικό παράδειγμα των καθαριστριών, για τις κάποιες εκ των οποίων παραδέχθηκε πως είναι πιθανό η επόμενη μέρα να μην τις βρει στο δημόσιο.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε την πρόθεσή του να ζητήσει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, για να τον ενημερώσει για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο νέο σύστημα επιλογής γενικών διευθυντών και τομεαρχών, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διοίκησης και τον εξορθολογισμό των οργανογραμμάτων των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων. Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολύ θετική εξέλιξη αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές. «Είναι μεγάλη επιτυχία αν συνυπολογίσει κανείς όλα τα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα που πλήγωσε τους επενδυτές διεκδικεί την έξοδο στις αγορές με λογικούς όρους» συμπλήρωσε, για να διερωτηθεί στη συνέχεια: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση θα ήθελε την έξοδο στις αγορές;», αφήνοντας έτσι αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του koolnews.gr για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τις εξής προτεραιότητες: -τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 -να είναι τα πόθεν έσχες των πολιτικών διαρκώς διαθέσιμα, ενώ άσκησε και κριτική στη Βουλή, η οποία μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αποσύρει τα πόθεν έσχες από τη δημοσιότητα και απαγορεύει τη δημοσίευσή τους. -την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. -την αναδιατύπωση του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος. -την τροποποίηση του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. -τη θεσμοθέτηση σταθερής θητείας του κοινοβουλίου.

Αν π.χ. μια κυβέρνηση από εκλεγεί και στα 3 χρόνια απολέσει τη δεδηλωμένη, η επόμενη Βουλή θα έχει διάρκεια ενός έτους. Έτσι, οι κυβερνήσεις θα επιδιώκουν την εξάντληση της τετραετίας. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε παράλληλα μήνυμα να μην χαθεί το momentum και να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr από κυβερνητικούς κύκλους, η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα