Αλλάζει τον εκλογικό νόμο η Κυβέρνηση -Στο τραπέζι οι πρώτες προτάσεις

Η Κυβέρνηση προχωράει τις διαδικασίες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ύστερα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα. Ο «Βηματοδότης» έχει τις λεπτομέρειες:

Σε μία από τις (μη ανακοινώσιμες) συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους συνεργάτες του (δηλαδή τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κ. Πουλάκη)

η τροποποίηση του εκλογικού νόμου να ολοκληρωθεί ώστε αμέσως μετά να αρχίσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η έκπληξη ήταν ότι με την εντολή που έδωσε ο κ. Τσίπρας, έπεσαν αμέσως και οι πρώτες προτάσεις, αλλά και οι προβληματισμοί. Ωσάν δηλαδή να ετοιμάζονταν από καιρό...

Ο κ. Τσίπρας, για παράδειγμα, θέλει (όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί και προεκλογικά) την εισαγωγή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, πλην όμως, όπως έμαθα, εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες για το εάν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση με ανόθευτη αναλογική.

Ο κ. Πουλάκης απλώς είπε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει οπωσδήποτε να είναι αναλογικότερος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, με τον κ. Κουρουμπλή να λέει ότι έχει έτοιμο σχέδιο για αναλογικότερο σύστημα, το οποίο αν κληθεί θα παρουσιάσει και στα άλλα κόμματα. Στη συζήτηση έπεσε η πρόταση να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, πλην όμως ο Πρωθυπουργός, όπως μου είπαν, δεν ήθελε την πλήρη κατάργησή του, αλλά τη μείωσή του σε 20 έδρες, ώστε να διευκολυνθεί το πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ενα από τα μέτρα που συμφωνήθηκε άμεσα να προχωρήσει είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η καθιέρωση ενός μεικτού συστήματος λίστας και σταυρού. Ο κ. Τσίπρας, μου είπαν, θα προτιμούσε την πλήρη κατάργηση του σταυρού, αλλά οι συνομιλητές του έφεραν αντιρρήσεις.

Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ψηφίζει από διαφορετική λίστα και υποψήφιο βουλευτή άλλου κόμματος, ενώ ο κ. Κουρουμπλής έθεσε το ζήτημα της εισδοχής όλο και περισσότερων μικρών κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Είπε μάλιστα ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειωθεί το πλαφόν εισδοχής στη Βουλή από 3% στο 2%, πλην όμως οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Εκεί που ζωήρεψε η συζήτηση ήταν όταν ο κ. Τσίπρας, όπως μου λένε, είπε ότι ο εκλογικός νόμος από μόνος του δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα, αν δεν συνδυαστεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το πρώτο θέμα που τέθηκε ήταν αν θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με έμμεση ψηφοφορία (δηλαδή από το Κοινοβούλιο) ή με άμεση (δηλαδή απευθείας από τον λαό).

Η πρώτη περίπτωση, η έμμεση δηλαδή ψηφοφορία, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ενώ αν καθιερωθεί η δεύτερη προϋποθέτει και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως εκείνο που ζητήθηκε είναι να υπάρξει μια ρύθμιση πλησιέστερη προς το γαλλικό Σύνταγμα.

Εγινε επίσης λόγος και για αλλαγή του πολιτεύματος, για τη μετατροπή δηλαδή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε προεδρική, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συγκληθεί συντακτική συνέλευση, αφού είναι από τα άρθρα που δεν αναθεωρούνται. Ουδείς πάντως απέρριψε την πρόταση αυτή, που περιλαμβάνει να σημειώσω και διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Τσίπρας είπε «θα τη δούμε σύντομα».

Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι για όλες τις ενέργειες, σκέψεις και προτάσεις για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου είναι ενήμερος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι οι αλλαγές θα πρέπει να συνδυαστούν και με την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος: «Σύντροφε πρόεδρε, έχω τέσσερις προτάσεις για να χτυπήσουμε με τον εκλογικό νόμο το μαύρο χρήμα, δώσε μου εντολή» φέρεται ότι είπε στον κ. Τσίπρα ο κ. Πουλάκης. Ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Θα τις δούμε μετά τα Χριστούγεννα...».

The post Αλλάζει τον εκλογικό νόμο η Κυβέρνηση -Στο τραπέζι οι πρώτες προτάσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα