ΝΔ…die hard- Κούρσα για δύο με μεγάλη συμμετοχή και καραμανλική σφραγίδα

Κι όμως είναι ακόμα εδώ! Ο στίχος από το γνωστό τραγούδι ίσως να ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση της ΝΔ, η οποία το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου θα έχει νέο πρόεδρο. 400.000 ψηφοφόροι περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για να ψηφίσουν στη γαλάζια εσωκομματική διαδικασία, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κόβει πρώτος και με άνεση το νήμα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκμεταλλεύεται τη δυναμική που είχε αναπτύξει, τον Απόστολο Τζιτζικώστα να «καταρρέει» εκλογικά και τον Άδωνι Γεωργιάδη

να αρκείται σε μια ικανοποιητική καταγραφή.

Έτσι, με σαφή λαϊκή νομιμοποίηση, αλλά και καραμανλική σφραγίδα, στη ΝΔ ευελπιστούν σύντομα να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική στο πολιτικό σύστημα και πάλι. Μέχρι τότε όμως απομένει και ένας δεύτερος γύρος, στον οποίο όλα είναι ανοιχτά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης

Λίγο πριν το ρολόι δείξει 02:00, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φρόντισε να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες. Με μια λιτή δήλωση αποδέχθηκε το αποτέλεσμα που τον φέρνει καθαρά τρίτο και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «ενωμένης παράταξης» και μιας «σύγχρονης κεντροδεξιάς». Με αυτό τον τρόπο, κλείδωσε οριστικά και το ζευγάρι του δεύτερου γύρου. Ήδη, από το πρωί και λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής στα αστικά κέντρα, το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητείτο πολύ μεταξύ των γαλάζιων παραγόντων, επιβεβαιώνοντας την πολιτική δυναμική που είχε αναπτύξει η υποψηφιότητά του το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ο πρώτος που έκανε δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. «Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι σιωπηλή. Έστειλαν (σ.σ. οι πολίτες) το μήνυμα να ξανακάνουμε τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ανανεωμένη και αξιόπιστη κυβερνητική λύση», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ότι περνά στον δεύτερο γύρο.

Το αουτσάιντερ που έκανε το προσπέρασμα

Κατά γενική ομολογία, η καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η πιο «πολιτική», ενώ και από όλα τα στρατόπεδα των υποψηφίων του πίστωναν πως απέφευγε τις εσωκομματικές έριδες, μιλούσε προγραμματικά και στοιχειοθετημένα, ενώ γνώριζε πολύ καλά σε ποιο κοινό απευθύνεται. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου έμοιαζε να μένει εκτός νυμφώνος, εκμεταλλεύτηκε το γαλάζιο φιάσκο και την αναμπουμπούλα που ακολούθησε, εμμένοντας σε μια γραμμή νηφαλιότητας και σύνεσης, η οποία του απέφερε πολιτικούς πόντους.

Συν τοις άλλοις, η σαφής στήριξη Καραμανλή στον κ. Μεϊμαράκη μέσω διαρροών και δηλώσεων συνομιλητών του την τελευταία εβδομάδα ανέδειξε τον κ. Μητσοτάκη σε εναλλακτικό πόλο επί της ουσίας εντός της ΝΔ, μιας και η υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα δέχθηκε σημαντικά πλήγματα. Αν συνυπολογίσει κανείς και την τεράστια προσέλευση στα εκλογικά τμήματα των αστικών κέντρων, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο κ. Μητσοτάκης από αουτσάιντερ έφτασε να προσπεράσει με άνεση τον κ. Τζιτζικώστα, να μπει στον δεύτερο γύρο και να διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά, στόχο, τον οποίο πλέον ακόμα και «επιφυλακτικοί» συνεργάτες του πιστεύουν.

Η ασφαλής επιλογή με καραμανλική σφραγίδα

Για πολλούς νεοδημοκράτες, η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελούσε την ασφαλή επιλογή. Υπό τους ήχους των σειρήνων της διάσπασης, πολλοί κινητοποιήθηκαν υπέρ του υποψηφίου που είναι σαρξ εκ σαρκός της ΝΔ, με στόχο, αν είναι δυνατόν, να «καθαρίσει» ακόμα και από τον πρώτο γύρο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην κατέστη εφικτό, πλην όμως ο κ. Μεϊμαράκης αξιοποίησε τη στήριξη που του παρείχε το καραμανλικό στρατόπεδο με παρρησία διαρροών και δηλώσεων.

Πολλοί εκτιμούν πως, παρά τη δυναμική του κ. Μητσοτάκη και της ενδεχόμενης στήριξης που θα τύχει από τα στρατόπεδα Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, εν τέλει θα είναι ο κ. Μεϊμαράκης αυτός που θα εκλεγεί στις 10/1 λόγω της σταθερότητας που μπορεί να προσφέρει στη ΝΔ, σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε αποδρομή. «Σε αυτές τις περιστάσεις χρειάζεται περισσότερο η εμπειρία», έλεγε άλλωστε σε συνομιλητές του το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο ηττημένος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν ο μεγάλος ηττημένος της βραδιάς. Δεν κατάφερε ούτε καν να μπει στον δεύτερο γύρο, όταν πριν από μερικές μέρες εμφανιζόταν και αισιόδοξος πως μπορεί να καθαρίσει την υπόθεση «προεδρία» από τον πρώτο. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ πραγματοποίησε μια εκστρατεία με προμετωπίδα του την ανανέωση και τη μάχη της γενιάς του, πλην όμως κατήγαγε μια εμφατική ήττα που τον αφήνει εκτός νυμφώνος και τον αναγκάζει να επιστρέψει στα καθήκοντά του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάνοντας μια κοστοβόρα και πολυσχιδή εκστρατεία, ο κ. Τζιτζικώστας περίμενε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα, πλην όμως παράγοντες, όπως η ρητή στήριξη Καραμανλή στον Μεϊμαράκη, η αδυναμία προσδιορισμού του πολιτικού του στίγματος, αλλά και η έλλειψη κοινοβουλευτικής θέσης τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την κούρσα. Πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας εξακολουθεί να είναι παρών στη ΝΔ, μιας και το ποσοστό που «έγραψε» αποτελεί υποθήκη, για το απώτερο όμως μέλλον. Όσο για το τι θα κάνει την επόμενη μέρα; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει από το επιτελείο του, καθώς όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της παροχής στήριξης, εξετάζονται. Πλην όμως, πολλοί εκτιμούν πως ο κ. Τζιτζικώστας ίσως δεν δώσει σαφή γραμμή προτίμησης. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως στελέχη που τον στήριζαν δεν θα τοποθετηθούν, με πολλούς ήδη να κλίνουν προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτός που δεν είχε τίποτα να χάσει

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είχε τίποτα να χάσει, μπαίνοντας στην προεκλογική κούρσα της ΝΔ. Έδωσε μια προσωπική μάχη, χωρίς μηχανισμό και κατάφερε να έχει μια αρκετά αξιόλογη καταγραφή, κερδίζοντας ψήφους με τον δυναμισμό του. Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ πως αποτελεί μια ηγετική επιλογή και έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας. Συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη εμφανίζοντας πικραμένοι από την ανταπόκριση του κόσμου στην περιφέρεια, μιας και ήταν δυσανάλογη με τα πολύ καλά ποσοστά που κατέγραψε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ στα μεγάλα αστικά κέντρα και απέδιδαν αυτή την εξέλιξη στην απουσία μηχανισμού, κατά κύριο λόγο. Για την επόμενη μέρα, θεωρείται σχεδόν απίθανο ο κ. Γεωργιάδης να μην στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, έστω και αν έχουν επιμέρους διαφορές στα θέματα της κοινωνικής ατζέντας.

Με σφραγίδα Καραμανλή

Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα στη ΝΔ αποτελεί και μια επίδειξη δύναμης της «καραμανλικής»» πτέρυγας της ΝΔ, ενώ η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτακη στον δεύτερο γύρο αποτελεί και ένα σαφές εχέγγυο για επαναφορά του κόμματος στον μεσαίο χώρο. Η στήριξη από την Παναγή Κυριακού, τόσο μέσω κύκλων όσο και μέσω δηλώσεων συνομιλητών του κ. Καραμανλή, ήταν εμφατική, ιδίως την τελευταία εβδομάδα, όταν και φάνηκε πως ο κ. Μεϊμαράκης κινδύνευε να μπει σε ένα σπιράλ αποσυσπείρωσης, με αποτέλεσμα εκ νέου οι συσχετισμοί να ανατραπούν υπέρ του. Υπό αυτό το πρίσμα, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει το ρόλο των «καραμανλικών» εντός της ΝΔ, μιας και είναι αυτοί που αποδεικνύονται για άλλη μια φορά ρυθμιστές των εξελίξεων.

Η διαδικασία και το βραδινό Μπεν Χουρ

Η διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά τη διάρκεια της Κυριακής, κύλησε εξαιρετικά και παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, λόγω της σύνθετης διαδικασίας καταγραφής των ψηφοφόρων στα τερματικά της Vodafone, η ροή ήταν συνεχής και έως το βράδυ 400.000 νεοδημοκράτες είχαν ψηφίσει. Το σύστημα, μάλιστα, δεν εμφάνισε δυσλειτουργίες, παρά μόνο λίγο μετά τις 19:00, όταν και η Vodafone δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως για να δώσει νέους κωδικούς στους χειριστές των tablets, μιας και είχε δοθεί παράταση από την ΚΕΦΕ. Παρά ταύτα, το ζήτημα αντιμετωπίστηκε άμεσα και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, υπήρχε με την καταγραφή των αποτελεσμάτων, καθώς παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο: ενώ στο ηλεκτρονικό σύστημα τα αποτελέσματα είχαν περάσει από νωρίς, έπρεπε να σταλούν από όλα τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας τα fax με την χειρόγραφη καταγραφή των ψηφισάντων και των αποτελεσμάτων, προκειμένου να τηρείται η καταστατική διάταξη. Αποτέλεσμα; Η διαδικασία των αποτελεσμάτων μετατράπηκε σε Μπεν Χουρ.

The post ΝΔ…die hard- Κούρσα για δύο με μεγάλη συμμετοχή και καραμανλική σφραγίδα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα