Αλέξης Μινωτής: Ένας θεατράνθρωπος που αποτέλεσε πρότυπο για τους μετέπειτα «μεγάλους»

Ο Αλέξης Μινωτής γεννήθηκε στα Χανιά στις 8 Αυγούστου του 1898. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αλέξης Μινωτάκης ενώ από 15 ετών ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματά του στο φιλολογικό περιοδικό «Διόνυσος» της Κωνσταντινούπολης, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο.

Αφότου ολοκλήρωσε το γυμνάσιο διορίστηκε στην Τράπεζα Αθηνών, μετέπειτα Εθνική Τράπεζα

στα Χανιά. Το 1921 ξεκίνησε να εμφανίζεται «επί σκηνής» ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει επαγγελματικά το σανίδι λαμβάνοντας μέρος σε επαρχιακές θεατρικές περιοδείες με τους θιάσους Βεάκη και Νέζερ, παρουσιάζοντας τον «Οιδίποδα τύραννο».

Η οικογένειά του είχε αντιρρήσεις με το επάγγελμα το οποίο επέλεξε, έτσι αναγκάστηκε να περιορίσει πλέον μόνιμα το επίθετό του σε Μινωτής. Κάτι τέτοιο δεν μείωσε τις τεταμένες σχέσεις με τον πατέρα του καθώς ο δεύτερος δεν του μιλούσε για πολλά χρόνια.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1925 σημείωσε την πρώτη μεγάλη του εμπειρία με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο έργο «Πόλεμος» του Αρτζιμπάσεφ στο οποίοι ο ίδιος υποδυόταν το βιολιστή. Ο Αλέξης Μινωτής ήταν αυτοδίδακτος και το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί. Ιστορική θεωρείται η επιτυχία του με το πρωτοποριακό τότε συγκρότημα της «Ελεύθερης Σκηνής» το 1930 ενώ ακόμα έγινε γνωστός για τους κλασικούς ρόλους του στο εθνικό Θέατρο.

Συγκεκριμένα, το 1939 βρέθηκε στην Αγγλία μαζί με το Εθνικό Θέατρο και κρίθηκε από τους Άγγλους κριτικούς ως Παγκόσμιος καλύτερος Άμλετ των τελευταίων 50 ετών.

Ο Αλέξης Μινωτής, είχε τεράστιο υποκριτικό εύρος καθώς υποδύθηκε σχεδόν όλους τους ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη, από φάρσες έως όπερες, δημιουργώντας μια καριέρα διεθνούς εμβέλειας. Από τους κυριότερους ρόλους του ήταν οι «Ιούλιος Καίσαρ», «Μάκβεθ», «Βασιλιάς Ληρ» και «Άμλετ» του Σαίξπηρ, «Δον Κάρλος» του Σίλλερ, «Ιβάν ο τρομερός», «Πέερ Γκυντ», «Βρυκόλακες» κ.ά.

Το 1940 ο Αλέξης Μινωτής παντρεύτηκε την Κατίνα Παξινού με τη οποία εμφανίζονταν μαζί στο βασιλικό Θέατρο το οποίο και δημιούργησαν. Την περίοδο της Κατοχής ο Μινωτής κατέφυγε στις ΗΠΑ ενώ το 1946 πρωταγωνίστησε στην ταινία Notorious του Άλφρεντ Χίτσκοκ μαζί με τον Κάρι Γκραντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Το 1952 συμμετείχε στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» μαζί με τη Σοφία Λόρεν, ύστερα από αίτημα τις Βασίλισσας Φρειδερίκης.

Το ίδιο έτος μετά τις παραστάσεις στην Ελλάδα συμμετείχε στις παραστάσεις αρχαίων δραμάτων του Εθνικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη. Στις παραστάσεις εκείνες ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή ανεβάστηκε με δική του σκηνοθεσία. Επίσης σκηνοθέτησε στη συνέχεια τις τραγωδίες «Εκάβη» και «Μήδεια» του Ευριπίδη στις οποίες και πρωταγωνίστησε η Κατίνα Παξινού.

'Έξι χρόνια μετά ανέβασε την όπερα «Μήδεια» του Κερουμπίνι με τη Μαρία Κάλλας, στο Ντάλας και το Λονδίνο, ενώ η παράσταση αυτή κρίθηκε ως βάση υψηλού υποδείγματος σύγχρονης σκηνοθεσίας όπερας.

Ακόμη, εμφανίστηκε στο Μπροντγουέι στην «Ηλέκτρα» με τη σύζυγό του Μαρίκα Κοτοπούλη.

Το 1973 χάνει τη σύζυγό του από την επάρατη νόσο. Σχεδόν 18 χρόνια μετά ο Αλέξης Μινωτής πέθανε σαν σήμεραστην Αθήνα στα 92 του χρόνια.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα