Reuters: Εύθραυστη η κυβέρνηση στην Ελλάδα – Θα πέσει αν επιβληθούν νέα μέτρα

Σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο επιτίθεται στην κυβέρνηση Σαμαρά, αναφέρεται ότι «το μεταρρυθμιστικό έργο της δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου».

Για την ακρίβεια, το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα είναι τόσο εύθραυστος που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Τρόικα

επιβάλλει επιπλέον μέτρα λιτότητας.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κρίση σε νέα φάση. Το καλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να διαχωρίσει ρητά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη λιτότητα και να πείσει τους πιστωτές ότι η προσπάθειά της για τις μεταρρυθμίσεις είναι σοβαρή ενώ η λιτότητα δεν είναι απαραίτητη», συνεχίζει το δημοσίευμα ενώ ακόμα αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει διχασμένη για το πώς να χειριστεί τις συζητήσεις με την Τρόικα, αφού οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Το Reuters σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να εκθέσει τα κεκτημένα συμφέροντα που πνίγουν την οικονομία. Δεν έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην ιδιωτικοποίηση περιουσίας του δημοσίου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρχική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να στυλώσει τα πόδια και να αρνηθεί να λάβει νέα μέτρα χρησιμοποιώντας την απειλή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές. Από την άλλη το άρθρο υποστηρίζει ότι το σωστότερο θα ήταν να προωθηθεί η ιδέα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μέτρα αλλά να δεχτεί μεταρρυθμίσεις.

«Πέρα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις ιδιωτικοποιήσεις, η βασική προτεραιότητα είναι να απελευθερωθούν τα κεκτημένα συμφέροντα που θερίζουν την οικονομία με τους περιοριστικούς τους όρους. Για παράδειγμα, η διύλιση και η διανομή πετρελαίου μοιάζει με καρτέλ, ενώ επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι έχουν κεντρικές δομές αμοιβών», επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μάλιστα, το ίδιο άρθρο συνεχίζει ασκώντας έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος «αν και έχει κατεβάσει τους τόνους στην πολεμική αντιτροϊκανή ρητορική του, θα δυσκολευθεί να ελέγξει το κόμμα του εάν προχωρήσει σε πολλούς συμβιβασμούς με τους πιστωτές της χώρας».

Τέλος το Reuters αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η κυβέρνηση, καθώς «κανένα από τα βασικά σενάρια – μία αδύναμη κυβέρνηση τεχνοκρατών, νέες εκλογές με ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – δεν είναι ευχάριστο». Όπως επισημαίνεται αν η Ελλάδα σταματήσει να συνεργάζεται με την Τρόικα τότε ίσως και να οδηγηθεί σε κεφαλαιακούς περιορισμούς και έξοδο από την Ευρωζώνη.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα