Αγώνας δρόμου μέχρι την Τετάρτη για να ψηφίσουν οι «αντάρτες» το πολυνομοσχέδιο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση σε σχέση με τις αντιδράσεις των βουλευτών για το πολυνομοσχέδιο. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με γαλάζια και πράσινα στελέχη με στόχο να δημιουργηθούν οι μέγιστες συναινέσεις και να καμφθούν οι όποιες διαφωνίες που υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στα δύο κομματικά επιτελεία επικρατεί έντονος προβληματισμός

καθώς η μείωση του δημοσίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την δόση. Ήδη η γερμανική πλευρά δια στόματος Μέρκελ και Σόιμπλε έστειλε «εν χορώ» ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για το θέμα των απολύσεων ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός είχε τα τελευταία 24ωρα συσκέψεις με τους υπουργούς με στόχο να υπάρξει μαι κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά την συζήτηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο συζητά όλες τις εξελίξεις αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των κομμάτων τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη, Γιάννη Μιχελάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Δημήτρη Σταμάτη και Σίμο Κεδίκογλου κράτησε πάνω από 2 ώρες ενώ τη Δευτέρα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών και του υφυπουργού οικονομικών με βουλευτές, δημάρχους και στελέχη της ΝΔ.

Παρόμοιες συσκέψεις γίνονται και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με στόχος να ελαχιστοποιηθούν οι κραδασμοί καθώς η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης είναι μόλις 155 βουλευτές.

Ωστόσο στην πράσινη πλευρά επικρατεί έντονη ανησυχία για την στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του κόμματος. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος που γνωρίζουν πολύ καλά την τοπική αυτοδιοίκηση πίσω από τις αντιδράσεις ορισμένων δημάρχων κρύβονται πολλά στελέχη του κόμματος φωτογραφίζοντας τον Πάρι Κουκουλόπουλο, αλλά και τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση ο οποίος φέρεται να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Γιώργο Ντόλιο και τη Θεοδώρα Τζάκρη οι οποίοι ως γνωστόν αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο αρχηγοί δεν έχουν θέσει επισήμως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, θεωρείται βέβαιο πως σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο θα τεθούν αυτομάτως εκτός κοινοβουλευτικών ομάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα