Μήπως η δουλειά σας σας αρρωσταίνει;

Μπορεί το γραφείο να… βλάψει τους εργαζομένους; Οι ειδικοί απαντούν θετικά. Ένα γραφείο καλυμμένο με χαρτιά, μια ασταθής καρέκλα και μία λάμπα που τρεμοπαίζει μπορεί να γίνουν η αιτία για σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν μουδιάζουν τα δάκτυλά σας τώρα τελευταία μάθετε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό.

Νιώθετε μούδιασμα και πόνος στα δάκτυλα των χεριών;


Τι είναι: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για την κατεξοχήν πάθηση που προκαλείται από την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Προκαλεί αίσθηση τσιμπήματος στα δάχτυλα ή και την αίσθηση ότι είναι μουδιασμένα. Σε πιο

προχωρημένες περιπτώσεις παρουσιάζονται πόνοι στα δάχτυλα και τον καρπό, δυσκολία στις κινήσεις των χεριών και αδυναμία.

Που οφείλεται
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις έχουν ως συνέπεια, αφενός την αύξηση του όγκου των μυών (υπερτροφία) που κλείνουν τα δάχτυλα, χωρίς την ανάλογη ανάπτυξη των μυών που τα ανοίγουν, αφετέρου την πρόκληση μικροτραυματισμών και φλεγμονών στην περιοχή. Αυτό δημιουργεί αυξημένη πίεση στα νεύρα και τους τένοντες και περιορισμό της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτά δεδομένου ότι αυτά περνάνε από μία πολύ στενή περιοχή που σχηματίζεται από διάφορα «ενωμένα» οστά που σχηματίζουν τον «καρπιαίο σωλήνα». Με τη σειρά τους, τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται και πιέζουν ακόμη περισσότερο τα νεύρα.

Πως να το προλάβετε
-Ζεστάνετε τα χέρια σας τρίβοντάς τα πριν από την πληκτρολόγηση, ιδίως τους κρύους μήνες.
-Ένώστε τα δάχτυλά σας και τεντώστε τα χέρια σας μακριά. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές
-Ανοιγοκλείστε τα δάχτυλα των χεριών σας για μερικά δευτερόλεπτα.
-Πιέστε τις άκρες των δακτύλων σας στην άκρη του γραφείου και στη συνέχεια τους καρπούς.
-Τινάξτε τα χέρια σας σα να είναι βρεγμένα.
-Καθίστε σωστά στην καρέκλα του γραφείου σας. Το σωστό κριτήριο είναι οι καρποί σας να βρίσκονται σε φυσική θέση. Θα το διαπιστώσετε αφήνοντας τα χέρια σας ελεύθερα να κρεμαστούν στα πλευρά σας. Στην ίδια χαλαρή θέση πρέπει να βρίσκονται και όταν πληκτρολογείτε.

Το μυστικό

Ακολουθήστε μερικές απλές συνήθειες καθημερινά που μπορεί να αποτρέψουν ή και να λύσουν το πρόβλημα του καρπιαίου σωλήνα: Βγάζετε το ρολόι σας όταν κοιμάσαι, προσπαθήστε να μην «πλακώνετε» τα χέρια σας όταν κοιμάστε, μην κουβαλάτε με τα χέρια βαριές τσάντες με ψώνια, κρατήστε τες αγκαλιά.
Προσοχή: Αν τα χέρια σας αρχίσουν να πονάνε ή αισθανθείτε μούδιασμα και τσιμπήματα στα δάχτυλα, τότε κάντε αμέσως διάλειμμα. Αν ο πόνος επιμένει μπορείτε να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες, αλλά όχι πάνω από μία ή δύο φορές. Αν ο πόνος και τα μουδιάσματα είναι συνεχή, πρέπει να επισκεφτείτε ορθοπαιδικό. Όσο πιο έγκαιρη η αντιμετώπιση, τόσο πιο επιτυχή τα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα