Αυτοκτονική η διαθεσιμότητα και η μείωση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ

Το μέτρο διαθεσιμότητας αλλά και η μείωση του προϋπολογισμού στα ΑΕΙ είναι λάθος πολιτικές πρακτικές οι οποίες οδήγησαν τα πανεπιστήμια σε «τραγωδία» υποστηρίζει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος.

Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μυλόπουλος, ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα έπληξε ανεπανόρθωτα

τα πανεπιστήμια. «Η διαθεσιμότητα δεν στηρίχθηκε σε καμία αξιολόγηση ούτε των δομών των αναγκών του πανεπιστημίων ούτε του προσωπικού τους», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως σημείωσε ο πρύτανης, μεγάλο πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί ο προϋπολογισμός των ΑΕΙ καθώς τα πανεπιστήμια ήδη λειτουργούν με το 60% του τακτικού προϋπολογισμού τους σε σχέση με το παρελθόν ενώ φέτος αναμένεται να γίνει περαιτέρω μείωση της τάξης του 15%. Επίσης, ο κ. Μυλόπουλος εξέφρασε φόβους ότι το πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες.

«Στην Ευρώπη, σήμερα τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται ως επένδυση, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν κάνουν περικοπές, αλλά προσπαθούν επενδύοντας σε αυτά να επενδύσουν στο μέλλον. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, μια πολύ μεγάλη διαφορά πολιτικής αντίληψης των πραγμάτων που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει ενσωματωθεί και εάν δεν συμβεί αυτό, πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από την κρίση και μέλλον γι’ αυτή τη χώρα», επεσήμανε επιπλέον ενώ όπως τόνισε «χώρα χωρίς πανεπιστήμια είναι χώρα χωρίς μέλλον».

Τέλος αναφέρθηκε στο επιστημονικό δυναμικό το οποίο εγκαταλείπει τη χώρα, απογυμνώνοντας έτσι περισσότερο τα πανεπιστήμια. «Η κατάρρευση του δημόσιου πανεπιστημίου στην Ελλάδα ισοδυναμεί με την κατάρρευση των ονείρων της χώρας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, η μείωση του προϋπολογισμού είναι αυτοκτονική πρακτική», δήλωσε κατηγορηματικά.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα