Euroactiv: Ας μη δαιμονοποιούμε τους «κακούς» γονείς στην υπόθεση της μικρής Μαρίας

«Ας μη δαιμονοποιούμε τους ΄κακούς' γονείς, ας κοιτάξουμε το σύστημα», αναφέρει η ιστοσελίδα ενημέρωσης Euractiv.com σε άθρο γνώμης για την υπόθεση της μικρής Μαρίας που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά τον περασμένο μήνα.

H κ. Hainsworth, γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Eurochild σημειώνει ότι με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας Ρούσεβα έγινε σαφές ότι η κοινωνία είναι πρόθυμη να ενοχοποιήσει τους "κακούς" γονείς, ενώ η πραγματικότητα δεν είναι εν τέλει ποτέ τόσο απλή.

Το άρθρο αναφέρει ότι το «Διεθνές Δίκτυο για Παιδιά στη

Βουλγαρία» (μέλος της Eurochild) αμφισβητεί έντονα την απόφαση των βουλγαρικών Αρχών να απομακρύνουν από τους Ρομά γονείς της Μαρίας ακόμα επτά από τα παιδιά τους και να παραδώσουν τη φροντίδα τους σε διαφορετικές κοινωνικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός ιδρύματος.

Σε επιστολή τους στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η Κρατική Υπηρεσία για την Προστασία του Παιδιού και ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφέρουν ότι η φτώχεια δεν μπορεί να αποτελεί λόγο απομάκρυνσης από την οικογένεια και πως οι οικογένειες που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες, όπως αυτές της οικογένειας Ρούσεβ, χρειάζονται στήριξη μέσω μιας δέσμης μέτρων.

Η κ. Χέινσγουορθ αναφέρει επίσης πως η δημοσιοποίηση της εικόνας της Μαρίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης –ενός ξανθού κοριτσιού με δυο ενήλικους Ρομά- προκάλεσε οργή και ενίσχυσε την αρνητική άποψη για τους Ρομά.

Στη Βουλγαρία, επισημαίνει η αρθρογράφος, υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες σαν τους Ρούσεβ, που ζουν στο περιθώριο, σε απόλυτη φτώχεια. Η απόφαση των βουλγαρικών Αρχών να αναθέσουν τη φροντίδα των παιδιών σε κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να «φαντάζει εκ πρώτης όψεως» ως η «καλύτερη λύση», αλλά η ΜΚΟ Eurochild επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη.

Η απομάκρυνση ενός παιδιού από τους βιολογικούς του γονείς δεν μπορεί να αποτελεί λύση, εφόσον δεν υπάρξει πρώτα μια προσπάθεια στήριξης της οικογένειας. Η ΜΚΟ δεν παραβλέπει σε καμία περίπτωση τη συμπεριφορά των γονιών -αν όντως πούλησαν τη Μαρία στο ζευγάρι των Ελλήνων- σημειώνει η κ. Χέινσγουορθ, αλλά θεωρεί πως πρόκειται για τη συμπεριφορά «απελπισμένων ανθρώπων σε απελπιστική κατάσταση».

Με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας, η οποία προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, οι βουλγαρικές Αρχές θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την εικόνα ότι τα παιδιά στη Βουλγαρία απολαμβάνουν τη φροντίδα του κράτους. Ωστόσο, σχολιάζει, τα μέτρα προστασίας των παιδιών αυτών θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση τους, όχι μόνο από την οικογένειά τους, αλλά και μεταξύ τους, αφού τα παιδιά θα δοθούν σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Η υπόθεση όμως της Μαρίας, όταν σβήσουν τα φώτα, αποκαλύπτει πολλά για το σύστημα, σημειώνει η γγ της Eurochild. «Ακόμα και αν είναι προς το συμφέρον των παιδιών, δεν υπάρχει τρόπος για το κράτος να μπορέσει να φροντίσει όλα τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας. Η τοποθέτηση παιδιών εκτός της οικογένειας είναι σε μεγάλο βαθμό τυχαία και δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό συμβαίνει με πολλές οικογένειες Ρομά. Σημαντικοί δημόσιοι πόροι χάνονται σε ένα σύστημα που διαιωνίζει τον κοινωνικό διαχωρισμό και ενισχύει τη δυσπιστία του κόσμου έναντι των Ρομά», σημειώνει.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Eurochild, «υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές», όπως η εμπλοκή και ενίσχυση των Ρομά. Για παράδειγμα, η οργάνωση Habitat for Bulgaria έχει με επιτυχία εφαρμόσει πρόγραμμα μικροχρηματοδότησης Ρομά, για τη βελτίωση των κατοικιών τους, σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς.

Οι ειδικοί που εμπλέκονται στα προγράμματα δημιουργούν μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους Ρομά, βοηθώντας τους, όχι μόνο στη βελτίωση των κατοικιών τους, αλλά και παρέχοντάς τους πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, όπως επιμόρφωση σε ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, σε ζητήματα υγείας και αναπαραγωγής, σε σχολεία κλπ. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν ωφεληθεί από αυτά τα προγράμματα, σημειώνει η κ. Χέινσγουορθ, αποκτώντας τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή τους και να αναλάβουν την ευθύνη.

«Η υπόθεση της Μαρίας αποκαλύπτει την ευρύτερη τάση της κοινωνίας μας να ενοχοποιήσει τους "κακούς" γονείς. Η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ τόσο απλή», σχολιάζει η αρθρογράφος καταλήγοντας ότι οι [βιολογικοί] γονείς πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητά τους για μια αξιοπρεπή ζωή, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών τους.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα