Το πόθεν έσχες μου

Δεν περίμενα να συμβεί, αλλά αφού δημοσιεύτηκε πλέον και στο ΦΕΚ οφείλω να κάνω το καθήκον μου ως ευσυνείδητος πολίτης. Θέλετε να μάθετε το περιεχόμενο των σεντουκιών μας, κύριοι, μέσω της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης; Πολύ καλά λοιπόν. Το ανοίγω και καταγράφω δημοσίως.

Δηλώνει και σώνει ο Γιάννης Τσαούσης

Στα «πιστωτικά ιδρύματα», που λέτε κι εσείς, ξέρετε τι έχω. Πάμε για τα εκτός τώρα. Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και

Δικαιοσύνης πρέπει να σας δηλώσω: α) τυχόν μετρητά που έχω κάτω από το στρώμα, ραμμένα στο μαξιλάρι, χτισμένα σε τοίχο, θαμμένα στον κήπο κλπ. αξίας άνω των 15.000 ευρώ. Γελάσαμε. Πολύ. Χάχανα δηλαδή.

Συνεχίζουμε με το β: τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι, η συνολική αξία των οποίων να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Εδώ είμαστε. Τα θέτω όλα στη διάθεση της πατρίδας. Σημειώνετε;

-Τέσσερα σεμεδάκια για τηλεόραση και κομοδίνο, που χρησιμοποιούσε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου και τα κράτησα για να την θυμάμαι.

Αξία: Στην καλύτερη τα ανταλλάσσεις για ένα «Μπλεκ» στο Μοναστηράκι, Κυριακή πρωί.

-Δύο πανωσέντονα και δύο κατωσέντονα λινά, από τη θειά μου τη Βάσω. Είναι κεντητά, του 19ου αιώνα και απεικονίζουν μια χωριατοπούλα που γεμίζει τη στάμνα της σε βρύση χωριού κι έναν μπάρμπα να την παίρνει μάτι. Σταυροβελονιά όλα αυτά, έ, όχι μηχανής... Συνοδεύονται από πουπουλένιο, ασορτί πάπλωμα, για το οποίο ο μύθος λέει ότι έκλαψαν πολλές χήνες.

Αξία: Συναισθηματική.

-Σετ 24 ποτηριών από φυσητό γυαλί, που περιλαμβάνει 6 ποτήρια κρασιού, 6 λικέρ, 6 νερού και 6 άλλα. Α, κάντε τα 23 γιατί μόλις έσπασα ένα. Πάνε από γενιά σε γενιά, δεν τα έχει χρησιμοποιήσει κανείς, αλλά δείχνουν μπάνικα και πολύ vintage στο σύνθετο.

Αξία: Άμα σπάσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει...

-Η γυναίκα μου έχει κάτι κολιέδες (sic), κάτι χαϊμαλιά του κακού καιρού τύπου Μάταλα και κάτι δαχτυλίδια από τις δικές της γιαγιάδες. Οι κολιέδες δεν ξέρω πόσοι είναι, γιατί είναι μπερδεμένοι μεταξύ τους. Τα δαχτυλίδια είναι τέσσερα, αλλά τώρα που τα δαγκώνω δεν μου φαίνονται και πολύ σόι. Κορόιδο τις έπιασαν τις γιαγιάδες οι κοσμηματοπώλες.

Αξία: Θα βρούμε κορόιδο ιθαγενή να αγοράσει;

-Έναν πίνακα-ελαιογραφία του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Μαέβιους Παχατουρίδη, ο οποίος απεικονίζει μία ελαφίνα στην κορύφωση των οιμωγών για το χαμό του συντρόφου της από βόλι ασυνείδητου κυνηγού. Στη σπαρακτική αυτή απεικόνιση περιλαμβάνεται επίσης ένα δέντρο (μάλλον έλατο), χορτάρι, ουρανός με σύννεφα και δύο αρνάκια άσπρα και παχιά, των μητέρων τους καμάρι, που βόσκουν αμέριμνα εκεί παραπέρα.

Αξία: Ανεκτίμητη.

-Από πολύτιμα μέταλλα έχω ένα λοστάρι που το είχα χρησιμοποιήσει παλιά, που τρέχαμε κάτι ατομάκια μέχρι του Γκύζη κι αυτοί κάνανε τους νεκρούς σε κάτι κάδους, και κάτι ασημικά που έχουν τοση σκόνη πάνω τους που φοβάμαι να τα φυσήξω μην εμφανιστεί ξαφνικά κανένα τζίνι με τη μορφή του Αλεξιάδη και με μεταμορφώσει σε τσαγιέρα.

Αξία: Ποιός να ξέρει με σιγουριά;

-Και πολύτιμους λίθους έχω. Καμιά 10αριά χρωματιστούς που τους μοίραζε τσάμπα ο Ρόκκος στους πελάτες, στο μαγαζί που εμφανιζόταν όταν είχε βγάλει το «Διαμάντια και ρουμπίνια». Και κάτι άλλους, ιριδίζοντες, με τους οποίους παίζαμε βώλους (ή «κέτσες» όπως τις λέγαμε τότε) με τους συμμαθητές μου στο δημοτικό.

Αξία: Ούτε μιας κοτρώνας.

-Μερικά χαρτονομίσματα που κράτησα ως ενθύμιο από ταξίδι στο Βελιγράδι, επειδή μου άρεσε που απεικόνιζαν τον Νίκολα Τέσλα. Μια συλλογή από σπιρτόκουτα και μια ακόμα, μικρή, από κέρματα διαφόρων χωρών. Να τα μετρήσω;

Αξία: Πολλά δίνεις, λίγα παίρνεις.

Τέλος, έχω να δηλώσω ότι φοράω γαμπριάτικη βέρα στον αντίχειρα, ενώ κάπου υπάρχει φυλαγμένος και ο βαφτιστικός σταυρός του γιού μου, αμφότερα φτιαγμένα από λευκόχρυσο. Θα παρακαλούσα, αν είχατε την ευγενη καλοσύνη, τα συγκεκριμένα δύο αντικείμενα να εξαιρεθούν από το «τιμαλφομάζωμα». Έτσι, για να μας μείνει κάτι τις να παρηγοριόμαστε αφότου ξεβρακωθούμε.

The post Το πόθεν έσχες μου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα