Success story και εκτός συνόρων: Έλληνες που «κατακτούν» το εξωτερικό με όπλο την ελληνική κουζίνα [εικόνες]

Είναι νέοι, με όρεξη για δουλειά και πρόσφατα έκαναν το επαγγελματικό τους ξεκίνημα ή αποφάσισαν να επεκτείνουν την δουλειά τους σε έναν τομέα που αν μη τι άλλο… μυρίζει Ελλάδα. Για κάποιους ο επιχειρηματικός κόσμος του φαγητού ήταν πρωτόγνωρος, αφού προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους.

Παρ’ όλα αυτά, άνοιξαν εστιατόρια, παντοπωλεία, καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών και

καφέ, επιχειρήσεις δηλαδή στον τομέα του ελληνικού φαγητού και των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Ολλανδία, Αυστρία και κυρίως το Λονδίνο στην Βρετανία είναι οι περιοχές στις οποίες γίνεται ως επί το πλείστον η επιχειρηματική απόβαση των πρεσβευτών της ελληνικής γεύσης.

1 από 4 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > «MAZI» στο Νότινγκ Χίλ

Για εκείνη ο Greek mousakas και το feta cheese δεν είναι η γαστρονομική εικόνα που θα έπρεπε να βγάζει η χώρα μας στο εξωτερικό. Αντίθετα, οι εκλεπτυσμένες γεύσεις με εμφάνιση στα παραδοσιακά προϊόντα είναι αυτές που θα πρέπει να ταυτιστούν με την Ελλάδα. Και αυτό έκανε. Το εγχείρημά της μάλιστα βρίσκεται στις σελίδες των βρετανικών εφημερίδων και περιοδικών. Σπούδασε Επικοινωνία στο Εδιμβούργο. Η επόμενη κίνηση της Χριστίνας Μουράτογλου από την Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, ήταν να μεταβεί στο Λονδίνο προκειμένου να βρει δουλειά. Εργάστηκε στον χώρο των δημοσίων σχέσεων σε τομείς όπως η μόδα και η μουσική.

Όμως το Μάϊο του 2012 άνοιξε μαζί με τον γάλλο σύντροφό της Αντριέν Καρέ το εστιατόριο Mazi (www.mazi.co.uk) στην περιοχή Νότινγκ Χιλ. Η οικονομική κρίση φυσικά και τους φόβισε. «Παρ’ όλα αυτά πίστευα πολύ στην ιδέα μου και είχα και ανθρώπους που πίστευαν σε μένα». Σε τι όμως διαφέρει το Mazi από τα υπόλοιπα ελληνικά εστιατόρια της Βρετανίας; Το δικό μας βασίζεται στην κλασική ελληνική κουζίνα με επιρροές από διάφορα μέρη, την στιγμή που το 90% των υπολοίπων εστιατορίων βασίζεται στις κυπριακές γεύσεις», λέει η Χριστίνα στο δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Στην πολίτικη σαλάτα προσέθεσαν πούδρα αυγοτάραχου, ενώ το ξίδι είναι σε μορφή τζελ. Το σουβλάκι δεν είναι το κλασικό, αλλά τυλιγμένο σε βιετναμέζικο ρυζόχαρτο με καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα πιάτα μάλιστα που επιλέγονται κατά κόρον από τους πελάτες είναι η αποδομημένη σπανακόπιτα, η οποία σερβίρεται σε βαζάκι, η φέτα σε κουρκούτι τεμπούρα, με μαρμελάδα λεμόνι και μαρέγκα από κάππαρη. Πολλά από τα υλικά προέρχονται από την Ελλάδα. Η πρώτη ύλη που έχει τρελάνει τους Λονδρέζους ωστόσο, το κρίταμο, μαζεύεται στα βράχια της Χαλκιδικής από τα χέρια του πατέρα της.

«Είναι τα αγαπημένα χόρτα του πατέρα μου εδώ και χρόνια και τα μαζεύει ο ίδιος». Τα κρίταμα φυτρώνουν στα βράχια ακριβώς κάτω από το εξοχικό μας. όλο το καλοκαίρι μάζευε και μας έστελνε με κάθε τρόπο: από κούριερ μέχρι και φίλους, οι οποίοι μας επισκέπτονταν στο Λονδίνο. Αρκετές ήταν και οι φορές που ήρθε και επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη αυθημερόν μόνο και μόνο για τα κρίταμα, παρ’ όλο που είχε δουλειά».

Μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του εστιατορίου, το όνομά του έχει μπεί σε δεκάδες περιοδικά και εφημερίδες της Βρετανίας μεταξύ αυτών οι Financial Times η Wall Street Journal το Time out αλλά και σε κορυφαίους καταλόγους όπως αυτόν της Michelin Guide 2013 που προτείνει ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες του το ελληνικό εστιατόριο. Μάλιστα το περιοδικό γεύσης του BBC «Olive» ανέδειξε γυναίκα του μήνα Νοεμβρίου για το 2012 την 29χρονη Ελληνίδα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα