Αυξάνονται οι εξώσεις στη Γερμανία – 25.000 δικαστικές αποφάσεις σε έναν χρόνο

Η απλοποίηση της διαδικασίας των εξώσεων στην Γερμανία έχει σαν αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να διώκουν όλο και συχνότερα τους ενοικιαστές. Συγκεκριμένα, τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 25.000 εξώσεις με δικαστική απόφαση καθώς και 40.000 εξώσεις χωρίς απόφαση, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Τόμας Σπεχτ από την ομοσπονδιακή οργάνωση για την βοήθεια των αστέγων.

Δραματική αύξηση παρατηρείται επίσης και στον αριθμό των αστέγων αφού σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός τους το 2009 στο Βερολίνο ήταν 5.000, ενώ το 2011 ο ίδιος αριθμός είχε αγγίξει τις 7.000.

Ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται

τέτοια φαινόμενα βρίσκεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες σκέφτονται την ιδιοκατοίκηση και προτιμούν στα γεράματά τους να χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα σπίτια τους. Στο μεταξύ τα ενοίκια στο Βερολίνο έχουν αυξηθεί δραματικά. Και όταν φεύγει ο παλιός ενοικιαστής, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ανεβάσει όσο θέλει το ενοίκιο. Πολύ συχνά οι εξώσεις πλήττουν τους πιο αδύναμους, αυτούς που παίρνουν κοινωνικά βοηθήματα.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες βλέπουν κυρίως δύο λόγους για τους οποίους δεν είναι τόσο πρόθυμοι πια για διαπραγματεύσεις, όπως στο παρελθόν. Ο Κάι Βέρνεκε από την Ένωση Προστασίας Ιδιοκτητών λέει σχετικά στην Deutsche Welle: «Το γερμανικό δίκαιο προστατεύει εδώ και χρόνια τους ενοικιαστές. Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις να πληρώσουν το ηλεκτρικό και το νερό ενοικιαστών με τους οποίους είχε λυθεί ήδη το συμβόλαιο. Για το λόγο αυτό καταφεύγουν σήμερα τόσο γρήγορα στις εξώσεις».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα