New York Times: Βρισκόμαστε στο τέλος ή την πραγματική αρχή της Χρυσής Αυγής;

Για πάνω από 30 έτη η οδός Καισαρίας έσφυζε από ζωή. Εύσωμα, μαυροντυμένα μέλη της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής, μετέτρεψαν αυτό το μέρος του ακαθόριστου άσπρου κτηρίου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου διεξάγονται πλέον συχνά συναντήσεις και ξεχύνονται σε τοπικές περιπολίες οπλισμένοι με κλομπ και βαρείς στύλους τυλιγμένους με την ελληνική σημαία.

Έτσι ξεκινά το σημερινό δημοσίευμα των New York Times

όπου περιγράφει την Χρυσή Αυγή και την δράση της και ασκεί έντονη κριτική στην διαχείριση των συλλήψεων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η ομάδα της Χρυσής Αυγής, εξαφανίστηκε ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα. Ένα μέλος των γραφείων της ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορείται για έγκλημα ενάντια σε έναν αντιφασίστα, που σόκαρε την κοινωνία και παράλληλα οδήγησε την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξαρθρώσει την ομάδα, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

Ήδη όμως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, «έχουν τεθεί ερωτήματα όσον αφορά τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της καταστολής και εάν οι χειρισμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καταλήγοντας να δημιουργήσουν την συμπάθεια της κοινωνίας προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής, μια από τις πιο βίαιες ομάδες της Ελλάδος».

Παράλληλα, ερωτήματα τίθενται και σχετικά με την νομιμότητα και συνταγματικότητα των κυβερνητικών μεθόδων.

Η αποφυλάκιση τριών από τα συλληφθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε έντονο προβληματισμό, όπως αναφέρεται.

Οι διαξιφισμοί όσον αφορά την νομιμότητα οφείλονται στην υψηλή πεποίθηση της κυβέρνησης και πολλών ακόμα ότι η Χρυσή Αυγή ήταν οργανωμένη περισσότερο ως μαφία παρά ως πολιτικό κόμμα. Αλλά παράλληλα, δημιουργεί ανησυχία το γεγονός ότι η υπόθεση της κυβέρνησης μπορεί να είναι γεμάτη με νομικά κενά και διαδικαστικά ατοπήματα στην έρευνα. Οι υποστηριχτές της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση βασίζει την υπόθεσή της ενάντια στα μέλη του κόμματος πάνω σε υποκλοπές συνομιλιών οι οποίες δεν έχουν νομική έγκριση.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει χώρο για την Χρυσή Αυγή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, συμπληρώνει η σύνταξη του άρθρου.

Θα είναι ωστόσο δύσκολο να επιτευχθεί αυτό. Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τα πολιτικά κόμματα, προσπαθεί να υποβαθμίσει την ομάδα απογυμνώνοντας την ηγεσία και περικόπτοντας την χρηματοδότηση. Οι κατήγοροι κατηγορούν τα μέλη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μια κίνηση που θα μπορούσε να θέσει εκτός νόμου την ομάδα.

Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η Χρυσή Αυγή έχασε μέρος της δημοφιλίας της μετά την δολοφονία του νεαρού ράπερ από τον Γιώργο Ρουπακιά. Όμως πλέον αίρονται ερωτήματα όσον αφορά το γιατί η κυβέρνηση προωθεί τώρα κατηγορίες για μια οργάνωση ενάντια της οποίας φαίνεται ότι είχε αρκετά στοιχεία από πριν.

Τέλος λόγος γίνεται στο δημοσίευμα για τις αιτίες που οδηγούν τον κόσμο στο να ψηφίσει την Χρυσή Αυγή με μαρτυρίες από κόσμο ενώ η σύνταξη κλείνει το άρθρο της με ένα ρητορικό ερώτημα που θέτει μια νεαρή κοπέλα από το Κερατσίνι, αν είναι «βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος ή στην πραγματική αρχή της Χρυσής Αυγής». «Θέλω να πιστεύω ότι είναι το τέλος, απαντά η ίδια η κοπέλα που έθεσε το ερώτημα γιατί θέλω να έχω ελπίδα για το μέλλον. Αλλά αν δεν είναι, τότε θα είναι η αρχή ενός κύματος προβλημάτων».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα