Mea culpa από την Τσεχία: Ο Νίκος Κοτζιάς δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Τσέχο ομόλογό του

Την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα ζήτησε η Τσεχία, υποβαθμίζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας, που προκάλεσαν και την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από την Πράγα.

Όπως αναφέρει το «protothema.gr», ο Λούμπομιρ Ζαοράλεκ (δεξιά στην φωτ.) πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά το μεσημέρι της Τετάρτης ώστε να εκφράσει τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου Μίλος Ζέμαν και να διευκρινίσει ότι οι

απόψεις αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Ζαοράλεκ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία και επιπλέον προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν.

Έπειτα από τις εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας, οι οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κρίνονται επαρκείς, η Αθήνα αναμένεται να δώσει οδηγίες για την επιστροφή του πρεσβευτή Παναγιώτη Σαρρή στην Τσεχία. Ο χρόνος που θα γίνει αυτό δεν έχει επί του παρόντος προσδιοριστεί, ωστόσο το πιθανότερο είναι να επιστρέψει ο κ. Σαρρής στην Πράγα μετά τις γιορτές, δηλαδή στις αρχές του 2016.

Η εξέλιξη μεταφράζεται ουσιαστικά ως mea culpa από την πλευρά της Τσεχίας και προσωπικά του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα (αριστερά στη φωτ.), που πήρε πάνω του το θέμα. Έστω και αν την ίδια ώρα ο αστάθμητος παράγοντας, ονόματι Ζέμαν, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ακόμα και σήμερα ότι ο «πρόεδρος επιμένει στις απόψεις του και θα συνεχίζει να τις εκφράζει δημόσια [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]».

The post Mea culpa από την Τσεχία: Ο Νίκος Κοτζιάς δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Τσέχο ομόλογό του appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα