Financial Times:Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και όχι Σλάβος όπως οι Σκοπιανοί

Άρθρο-κόλαφος για τα επιχειρήματα των Σκοπιανών δημοσιεύουν οι Financial Times στο οποίο ξεκαθαρίζεται πως οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν έχουν καμμία εθνολογική συγγένεια με τους αρχαίους Μακεδόνες και κατά συνέπεια με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το άρθρο υπογράφει ο γενικός διευθυντής του κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ (Executive Director, Center for Islamic Pluralism, US),

Στέφεν Σβαρτς, ο οποίος όπως τονίζει έχει επισκεφτεί πολλάκις τα Σκόπια, μιλάει την σλαβική τους γλώσσα και θαυμάζει τα υπέροχα τοπία της χώρας.

Το άρθρο πρόκειται για γράμμα-απάντηση προς την Τζόις Αν Μακαφέρτι από την Πάρμα της Ιταλίας η οποία τονίζει πως εξεπλάγη από την αντίδραση της ελληνικής πλευράς στο θέμα της ανέγερσης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. «Γιατί οι Μακεδόνες να μην μπορούν να τιμήσουν τον Αλέξανδρο εάν θέλουν; Ήταν Μακεδόνας, γιος Μακεδόνα και με μητέρα από την Ήπειρο», αναφέρει η Τζόις Άνν. Ωστόσο τα λόγια αυτά έκαναν τον κ. Σβαρτς να ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα.

Στο κείμενο που δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο Σβαρτς τονίζει πως: «Θα πρότεινε στην Τζόις Ανν Μακαφέρτι να κάνει μία βασική έρευνα προτού αποστείλει τέτοια κείμενα υποστηρίζοντας πως ο Αλέξανδρος ο Μέγας ως Μακεδών είχε τα ίδια εθνικά χαρακτηριστικά με τους κατοίκους της σημερινής δημοκρατίας».

Ο γράφων θεωρεί ωστόσο τα παράπονα της Ελλάδας σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το θέμα του Αλεξάνδρου κάπως υπερβολικά και αντικατοπτρίζουν το «αυξανόμενο χάος στην Ελληνική Δημοκρατία». «Ωστόσο, ο Αλέξανδρος ο Μέγας ήταν γιος του Φιλίππου των Μακεδόνων και ήταν Έλληνας Μακεδών. Ο πολιτισμός του ήταν ελληνικός και ως εκ τούτου, τέτοια στοιχεία κουβάλησε ο Αλέξανδρος κατά τις κατακτήσεις που πέτυχε».

Ο κ. Σβάρτς τονίζει πως ο Αλέξανδρος δεν ήταν Μακεδόνας με την έννοια του όρου που αποδόθηκε δημογραφικά στους κατοίκους της δημοκρατίας από το 1991 καθώς αυτοί έφτασαν στα Βαλκάνια κατά τον έκτο και έβδομο αιώνα μετά Χριστόν.

« Το κενό των 1.000 ετών μεταξύ των δύο ‘Μακεδονικών’ πολιτισμών δεν μπορεί να κλείσει με μία συμβολική συσχέτιση με την σημερινή ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ με της Μακεδονία που κατέκτησε την Περσία. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Σλάβος και δεν έκανε τον διάσημο διάλογό του με τον Διογένη στην σλαβική γλώσσα», τονίζει ο αρθρογράφος.

Τέλος ο Στέφεν Σβαρτς επισημαίνει πως η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν ήταν και τόσο σοφή. Παράλληλα με το να διεκδικούν τον Μέγα Αλέξανδρο ως δικό τους το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν την διαμάχη των δύο χωρών, τονίζει και καταλήγει λέγοντας πως οι σημερινοί «Μακεδόνες» μπορούν και πρέπει να πράξουν καλύτερα.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα