Bόμβα από την Die Zeit: Ο Βενιζέλος πρότεινε στον Άσμουσεν να πειράξουν τα νούμερα

Σάλο έχει προκαλέσει ηαποκάλυψη της εφημερίδας Die Zeit ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε στο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιέργκ Άσμουσεν να «ανακατατάξουν» τα νούμερα που αφορούν τους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας

για τη διετία 2015-2016.

Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη έκδοση της Ελευθεροτυπίας η αποκάλυψη γίνεται στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας, που περιλαμβάνει εξασέλιδο αφιέρωμα στον αξιωματούχο της ΕΚΤ. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στο ταξίδι του στην Ελλάδα στις 22 Αυγούστου και στη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εκεί σύμφωνα με την εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να του πρότεινε «αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί».

Η ακριβής φράση που αποδίδεται στον κ. Βενιζέλο στο δημοσίευμα είναι «Reorganize the figures».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Άσμουσεν έμεινε άναυδος και το κλίμα που αναπτύχθηκε ήταν ψυχρό με αποτέλεσμα να μη γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

Η επίμαχη παράγραφος του δημοσιεύματος της «Die Zeit» αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο κύριος Άσμουσεν συναντά επίσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης [τον Ευάγγελο Βενιζέλο]. Συζητούν το διαφαινόμενο κενό στον ελληνικό προϋπολογισμό. Μετά τη συνάντηση ο Άσμουσεν σχεδόν φεύγει τρέχοντας από το γραφείο. Εχει μείνει άναυδος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ζήτησε αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί. Reorganize the figures [σ.σ. η φράση είναι στα αγγλικά στο περιοδικό]. Για τον Άσμουνσεν, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικά της "παλιάς Ελλάδας". Και για ξεπερασμένα, αναποτελεσματικά συστήματα για τα οποία για τον ίδιο είναι ακατανόητα».

Σύμφωνα με tweet του δικτύου CNBC, εκπρόσωπος του Ευάγγελου Βενιζέλου διέψευσε ως «εντελώς αναληθές» το δημοσίευμα:

Spokesperson for Greek Deputy PM Evangelos Venizelos tells CNBC that report he asked Asmussen to "reorganize" Greek figures totally untrue

— CNBCWorld (@CNBCWorld) September 20, 2013

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 σε 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα