Bloomberg: Θέλετε την σωτηρία της Ελλάδας; Μην της δανείζετε

Με έναν προκλητικό τίτλο σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg τον εκτροχιασμό –όπως το ίδια λέει- του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προτείνοντας παράλληλα να διακοπεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο στην ανάλυσή του η ελληνική οικονομία στο τέλος του 2012 θα είναι κατά 20% συρρικνωμένη σε σχέση με το 2007 ενώ η ελληνική κυβέρνηση βλέπει άλλη μία συρρίκνωση κατά 4,5% το 2013. Ο συντάκτης μάλιστα

λέει πως αυτή είναι μία αισιόδοξη πρόβλεψη.

Ο γράφων που είναι ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιου του Μάνχαϊμ, Κλάους Ανταμ, υποστηρίζει ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται από το εξωτερικό. Εκφράζεται επίσης η άποψη πως ο ελληνικός λαός θα σωθεί μόνο αν και όταν αντιληφθούν οι δανειστές πως η χώρα μας δεν δύναται να αποπληρώσει τα χρέη της και την αναγκάσουν να προχωρήσει στην συνέχεια χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση.

Παράλληλα γίνεται και λόγος για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη με το Bloomberg να ισχυρίζεται πως μόνο μετά από μία σκληρή κατάσταση η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση πιο δυνατή. Συμπληρώνεται ωστόσο πως μία τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή και θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες αναταραχές οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και μήνες.

Οι μειώσεις μισθών και οι αυξήσεις φόρων από μόνες τους δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος.

Και αν δεν μπορούν να γίνουν πραγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε η έξοδος από την Ευρωζώνη παραμένει η μοναδική εναλλακτική επιλογή. Αυτό είναι ένα θλιβερό και αναπόφευκτο συμπέρασμα, υπογραμμίζει, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για πάντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα