Τσικνοπέπτη: Απολαύστε την χωρίς να πάρετε γραμμάριο!

H Τσικνοπέμπτη έφτασε και οι περισσότεροι θέλετε να τιμήσετε το έθιμο και να τσικνίσετε, είτε στο σπίτι είτε σε μια ταβέρνα. Όμως, πρέπει να θυμάστε ότι αυτή τη μέρα καταναλώνουμε αρκετό κρέας, διότι μετά έρχεται η Σαρακοστή και θα αρχίσει η νηστεία. Αλλά, αν δεν έχετε σκοπό να νηστέψετε, δεν υπάρχει λόγος να φάτε, σαν να μην υπάρχει αύριο. Από την άλλη δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα εδέσματα της Τσικνοπέμπτης, απλά μπορείτε να υιοθετήσετε μερικά τρικ, ώστε να απολαύσετε την ημέρα χωρίς ενοχές.

Καταρχήν, μια καλή επιλογή είναι να προτιμήσετε τα λιγότερο λιπαρά κρέατα, για να γλιτώσετε

θερμίδες. Μπορείτε να επιλέξετε κοτόπουλο, αντί για αρνί ή κοκορέτσι. Για παράδειγμα μια μερίδα κοκορέτσι σας δίνει 300 θερμίδες, ενώ μια μερίδα κοτόπουλο ψητό χωρίς τη πέτσα έχει περίπου 130 θερμίδες. Εάν δεν σας αρέσει αυτή η λύση, τότε επιλέξτε άπαχη μπριζόλα μοσχαρίσια, η οποία έχει και αυτή λιγότερες θερμίδες από το αρνί και το κοκορέτσι. Και μην ξεχνάτε να βγάζετε το ορατό λίπος και το δέρμα, ώστε να γλιτώστε τις περιττές θερμίδες.

Τι ρόλο παίζουν τα συνοδευτικά;

Το μόνο σίγουρο είναι ό,τι δεν μπορείτε να καταναλώσετε το κρέας σκέτο. Η καλύτερη επιλογή είναι να συνοδεύσετε το φαγητό σας με σαλάτα χωρίς σος ή μαγιονέζα και να βάλετε μουστάρδα, που δεν περιέχει λιπαρά. Επίσης, καλό είναι να προτιμήσετε τα συνοδευτικά που έχουν βάση τα λαχανικά και να μην είναι βουτηγμένα στο λάδι και στη κρέμα γάλακτος. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις πολλές σάλτσες και διαλέξτε το παραδοσιακό τζατζίκι από τις ρώσικες και άλλες σαλάτες, το οποίο έχει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες, ταυτόχρονα περιέχει και σκόρδο, που παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά. Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ευκαιρία, εκτός από το φαγητό, να απολαύσετε και τη παρέα. Βάλτε σαν στόχο να τρώτε αργά, να κάνετε παύσεις ανάμεσα σε κάθε μπουκιά και να συζητάτε με τους φίλους σας. Εξάλλου, πρέπει να θυμάστε ότι, ο εγκέφαλος θέλει τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά για να λάβει το μήνυμα, ότι έχετε χορτάσει.

Αν λόγω του κρύου, έχετε αποφασίσει να τσικνίσετε στο σπίτι και να ψήσετε στο τζάκι, πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί η σχάρα εγκυμονεί κινδύνους. Η υψηλή θερμότητα που δημιουργείται, κυρίως κατά το μαγείρεμα στη σχάρα, μπορεί να προκαλέσει δύο καρκινογόνες ενώσεις. Τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), ως επί το πλείστον από τον καπνό, και τις ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), ως επί το πλείστον από την απανθράκωση, δηλαδή όταν η μπριζόλα είναι καλοψημένη. Για να μειώσετε την απανθράκωση, μαγειρέψτε το κρέας πρώτα στη κατσαρόλα και μετά βάλτε το για πολύ λίγο σχάρα για τη γεύση. Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσέξτε, ώστε η επιφάνεια του να μην είναι μαυρισμένη.

Τέλος, προσέξτε το αλκοόλ. Προφανώς με τέτοια μέρα η μπίρα και το κρασί θα ρέουν άφθονα. Και σίγουρα ένα ποτηράκι δεν έβλαψε κανέναν, όμως προσοχή στην υπερβολή, γιατί μπορεί να ξεφύγετε χωρίς να το καταλάβετε. Προσπαθήστε να μην υπερβείτε τα δύο ποτήρια αλκοόλ και μετά μπορείτε να συνεχίσετε με νερό, με μια σόδα ή με ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη. Έτσι θα δώσετε και την ευκαιρία στο σώμα σας να ενυδατωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα