Οδηγίες προς ποδηλάτες

02:26 9/2/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Αν είστε επίδοξοι ποδηλάτες, εκτός από κράνος και άνετα ρούχα, θα χρειαστείτε και κάτι ακόμα, κι αυτό δεν είναι άλλο από ένα βιβλίο που να σας βάλει στη διαδικασία να το αγαπήσετε περισσότερο και να ξεκινήσετε δυναμικά τις ορθοπεταλιές σας.

Όλα για το ποδήλατο: Η αναζήτηση της ευτυχίας σε δυο τροχούς, Ρόμπερτ Πεν, εκδ. Μεταίχμιο

Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πεν χρησιμοποιεί το ποδήλατό του τις περισσότερες μέρες της ζωής του. Το βιβλίο αυτό αποτυπώνει την ερωτική του σχέση με το ποδήλατο και το ταξίδι του για να κατασκευάσει το ποδήλατο των ονείρων του: ένα προσκύνημα που θα ταξιδέψει

τον αναγνώστη από τους καλιφορνέζους εφευρέτες του mountain bike ως τους βρετανούς καλλιτέχνες-κατασκευαστές σκελετών ποδηλάτου και από τα τέλεια εξαρτήματα ως το μονοπάτι προς την αληθινή ευτυχία.

Εγκώμιο του ποδηλάτου, Marc Augé, εκδ. Αλήστου Μνήμης

Το ποδήλατο προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αποκτήσουν εκ νέου συνείδηση του εαυτού τους και των τόπων όπου ζουν, αντιστρέφοντας, σε ό,τι τους αφορά, την κίνηση που ωθεί τις πόλεις εκτός των ίδιων των πόλεων.Το έχουμε ανάγκη για να επαναπροσδιορίσουμε το κέντρο του ενδιαφέροντος μας, εντός μας και στο περιβάλλον μας, προσεγγίζοντας υπό μια άλλη οπτική και με μια νέα προοπτική τους τόπους όπου ζούμε.

Ο γνωστός Γάλλος ανθρωπολόγος ανασύροντας τις προσωπικές του μνήμες και παρόλο που παρατηρεί ότι ο μύθος του ποδηλάτου έχει καταρρεύσει, τολμά και προτείνει: «η ποδηλασία δίνει μια αντιληπτή διάσταση του κόσμου, όπου η απόλαυση του να ζεις θα ήταν η προτεραιότητά του καθενός και θα εξασφάλιζε το σεβασμό όλων. Μας δίνει ένα λόγο να ελπίζουμε».

Η ποδηλασία είναι ανθρωπισμός και ανοίγει εκ νέου τις πύλες του ονείρου και του μέλλοντος.

Χάρτινα ποδήλατα, Λογοτεχνικές ορθοπεταλιές από τη Συλλογικότητα ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ, εκδόσεις των Συναδέλφων

Κείμενα γραμμένα από ανθρώπους που αγαπούν το ποδήλατο! Ανθρώπους με παιδική καρδιά, που δεν είναι πια και τόσο παιδιά…

Το ποδήλατο είναι ένα όχημα διαφορετικό από τα υπόλοιπα γιατί απαιτεί από τον αναβάτη του να έχει παιδική καρδιά, κι ας μην είναι ο ίδιος τόσο παιδί. Σίγουρα ξέρετε πως είναι αυτά! Η παιδική καρδιά ονειρεύεται, δημιουργεί κόσμους και ζει μέσα τους. Κόσμους με δέντρα που βλέπουν τη φύση να αλλάζει, ρομπότ που αγαπούν την ελευθερία, παιδικές σκέψεις για το ποδήλατο και τα κορίτσια, ένα ταξίδι που δεν ξεχνιέται, μια ληστεία, ένα κομπολόι που χάθηκε… Κι ακόμα, οι ξεκαρδιστικές επιπτώσεις των φρένων που λάσκαραν, ένας ελεύθερος σκοπευτής, ο διάκος που ακολούθησε το τσίρκο για μια αγάπη, μια αληθινή ιστορία του παππού από τον πόλεμο. Στις σελίδες του βιβλίου που κρατάτε θα βρείτε μερικά από τα διηγήματα και τα ποιήματα τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ.

Ο γύρος του κόσμου με το ποδήλατο, Μαρία Παπαγιάννη, εκδ. Πατάκη

Αν θέλετε να μυήσετε και τους λιλιπούτειους ποδηλάτες στο κόσμο του ποδηλάτες, υπάρχει μια καλή επιλογή από τις εκδόσεις Πατάκη. Σε εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου, το μικρό αυτό εγχειρίδιο με ήρωα τον Πέτρο, μας μαθαίνει πως τίποτα στη ζωή δεν γίνεται χωρίς τον σχετικό κόπο.

Τι γίνεται όταν ο κολλητός σου σου προτείνει να κάνετε το γύρο του κόσμου με ποδήλατο; Τέλεια ιδέα, αλλά δεν ξέρεις ποδήλατο!
Ο Πέτρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Πρέπει να μάθει ποδήλατο μέσα σε λίγες ώρες. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Βάζει τα δυνατά του, αλλά πέφτει και ξαναπέφτει. Ποιος όμως είπε ότι τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι κι εύκολα; Ο Πέτρος θα καταλάβει ότι για κάποια πράγματα αξίζει τον κόπο να βάζουμε τα δυνατά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα