Το κλειδί για να γίνει το παιδί σας πετυχημένος ενήλικας!

12:29 8/2/2015 - Πηγή: Jenny.gr

Όλοι οι γονείς θέλουν να δώσουν στο παιδί τους πολύτιμα εφόδια, ώστε να το οδηγήσουν σε μια πετυχημένη και ευτυχισμένη ζωή. Είναι γεγονός ό,τι τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν από μικρά βασικές δεξιότητες και συμπεριφορές, που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν στη ζωή λιγότερα εμπόδια και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μάθετε τι μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας, για να γίνει ένας πετυχημένος ενήλικας

Αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι το συναίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, στις ιδιότητες και στην κρίση. Η ανάπτυξη της από τη παιδική ηλικία, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας

πετυχημένης ζωής. Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, η εμπιστοσύνη προέρχεται από όπου αντλούμε την αυτοεκτίμηση μας, δηλαδή από δύο πήγες, την εξωτερική και την εσωτερική. Η εξωτερική πηγή περιλαμβάνει την εμφάνιση, την έγκριση των άλλων, και την ακαδημαϊκή επίδοση. Ενώ η εσωτερική πηγή είναι το πόσο καλοί άνθρωποι είμαστε και πόσο ήθος έχουμε. Τα παιδιά που έχουν έναν συνδυασμό και από τις δύο πηγές, είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, ως έφηβοι και ως ενήλικες. Ενώ είναι πιο πιθανό να έχουν εμπειρίες, που θα τους οδηγήσουν σε μια πετυχημένη ζωή.

Επίλυση προβλημάτων. Μαθαίνοντας στο παιδί σας να έχει κριτική σκέψη, είναι το βασικό συστατικό για να λύνει όλα τα προβλήματα, που θα προκύψουν όταν ενηλικιωθεί. Η διδασκαλία της κριτικής σκέψης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να έχετε υπομονή και να ασχοληθείτε αρκετά μαζί του. Ρωτήστε το πώς νομίζει, ότι θα πρέπει να χειριστεί μια κατάσταση, που το ενοχλεί. Αν χρειαστεί δώστε του κάποιες εναλλακτικές λύσεις, αλλά όχι την απάντηση. Το κλειδί είναι να προσφέρετε στο παιδί σας «τροφή» για σκέψη.

Θα πρέπει επίσης, να εμπνεύσετε στο παιδί σας, να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Και πως θα το πετύχετε; Με το να είστε ένα καλό πρότυπο και να ενθαρρύνετε τις απόψεις του. Θα πρέπει να αφήσετε το παιδί σας, να λαμβάνει αποφάσεις και εσείς να τις στηρίξετε. Ακόμα και όταν νομίζετε ότι δεν είναι σωστές, αφήστε το να σκεφτεί τις δικές του ιδέες και να τις δοκιμάσει. Η μάθηση από τις εμπειρία, σε αντίθεση με τις οδηγίες, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και την δημιουργία της εμπιστοσύνης.

Οι πετυχημένοι άνθρωποι είναι και δημιουργικοί. Η επίλυση σύνθετων προβλημάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Όμως μια δημιουργική σκέψη μπορεί να λύσει εύκολα, ότι πρόβλημα προκύψει και συμβάλει στο να έχει το παιδί καινοτόμες ιδέες, αφού ο κόσμος πλέον αλλάζει πολύ γρήγορα. Άρα, βρείτε χρόνο για να βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει την δημιουργικότητα του, ώστε να λύνει τα προβλήματα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Οι στόχοι μας βοηθάνε, να κινούμε τα πραγματικά, προς τα εκεί που θέλουμε. Διδάξτε το παιδί σας να έχει από μικρό στόχους. Βοηθήστε το να κατανοήσει, τι είναι σημαντικό για εκείνο και να οραματίζετε αυτό που θέλει να πετύχει. Εργαστείτε μαζί του, για να δημιουργήσετε τα βήματα για την επίτευξη των στόχων, έτσι ώστε να αποκτήσει την ικανότητα, να ολοκληρώνει τα πράγματα αποτελεσματικά και γρήγορα.

Η ενσυναίσθηση. Η ικανότητα του παιδιού να συμπάσχει, είναι μέρος του να γίνει ένας αποτελεσματικός ηγέτης. Εξάλλου όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ό,τι αν αφουγκράζονται τις απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων, μπορούν να κερδίσουν την αποδοχή από τους συναδέλφους τους σε όλους τους τομείς. Η ενσυναίσθηση δεν είναι κάτι που το έχει κάποιος, αλλά αποκτιέται στη πορεία, μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει κατανοητό από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει ενσυναίσθηση, με το να του διδάξετε, να έχει σεβασμό προς τους συνανθρώπους του, να μάθει να δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις και να μάθει να ακούει τι έχουν να του πουν οι άλλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα