Κουράζεστε, θυμώνετε, κλαίτε: Μήπως φταίνε οι ορμόνες σας;

10:04 4/1/2016 - Πηγή: Jenny.gr

Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση οι ορμόνες στις γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο, γιατί επηρεάζουν τη διάθεση, την ενέργεια, το βάρος και τη γενική αίσθηση ευημερίας. Αν λοιπόν κλαίτε χωρίς λόγο, νιώθετε κούραση, έχετε νεύρα, παίρνετε κιλά χωρίς να τρώτε, πριν τα βάλετε με τον εαυτό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν φταίνε οι ορμόνες σας. Μάθετε να ακούτε το σώμα σας, ώστε να εντοπίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει με

τις ορμόνες σας.

Το πρώτο σημάδι ότι οι ορμόνες δεν λειτουργούν σωστά είναι όταν νιώθετε κουρασμένες. Το αίσθημα της κόπωσης είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στις ημέρας μας και μπορεί να έχει πολλές αιτίες, μια από αυτές είναι η αλλαγή στα επίπεδα ορμονών. Αν αρχίσετε και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί ή ξαφνικά τα απογεύματα η ενέργεια σας έχει εξαντληθεί, τότε ίσως πρέπει να ελέγξετε τις ορμόνες σας. Για πολλούς η κόπωση συνδέεται επίσης, με διαταραχές του ύπνου. Οι ορμόνες ρυθμίζουν τον ύπνο και γι αυτό πολλές γυναίκες πάσχουν από αϋπνίες. Τα χαμηλά επίπεδα της προγεστερόνης οφείλονται για την αϋπνία, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση που διακόπτουν έναν ξεκούραστο ύπνο του.

Αν ξαφνικά παρατηρήσετε μια αλλαγή στη διάθεση σας και έναν έντονο εκνευρισμό, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια κακή μέρα στη δουλειά ή η φοβερή κίνηση στο δρόμο. Ο υπεύθυνος για αυτά τα συναισθήματα θα μπορούσε να είναι μια ορμονική αλλαγή, η οποία σας φέρνει στα όρια σας, μέχρι που θέλετε να φωνάξετε δυνατά. Πολλές αλλαγές στη διάθεση σχετίζονται άμεσα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Γι αυτό αν ξαφνικά κλαίτε ή νιώθετε άγχος δεν είναι απαραίτητα κακό, απλά μια ορμονική ανισορροπία.

Πολλές γυναίκες αγωνίζονται να χάσουν βάρος, αλλά δεν βλέπουν αποτελέσματα και απογοητεύονται. Δεν σκέφτονται όμως, ότι οι ορμόνες μπορεί να σαμποτάρουν αυτή την προσπάθεια. Η αύξηση του βάρους στην κοιλιά ή στα χέρια μπορεί να είναι ένα σημάδι της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ενώ η αύξηση του στήθους συνδέεται με τα επίπεδα των οιστρογόνων και το βάρος στα ισχία και στους μηρούς οφείλεται στη διαταραχή του θυρεοειδούς.

Μαθαίνοντας να παρατηρείτε τις αλλαγές του σώματος σας και των ορμονών σας, μπορείτε να έχετε πάντα ενέργεια, ευεξία και υγεία. Εάν πάσχετε από οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, ενημερώστε το γιατρό σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα