Έκοψα τη γλουτένη για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη

Μια τάση που καλά κρατεί στη μάχη για την απώλεια των κιλών, είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η εν λόγω δίαιτα έχει κάνει θραύση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, με τους διάσημους να είναι οι πιο πιστοί. Όσοι αναρωτιέστε τι σημαίνει δίαιτα χωρίς γλουτένη θα σας πω ευθύς αμέσως: Είναι μια διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση

αποκλειστικά και μόνο τροφίμων που δεν περιέχουν ως συστατικό τη γλουτένη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη, που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και γενικά σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα δημητριακά.

Ένα βράδυ που είχα βγει με φίλους για φαγητό ανοίξαμε μια συζήτηση γύρω από τη γλουτένη και οι απόψεις ήταν πολλές. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν «ο σιωπηλός δολοφόνος», κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι είναι μια μόδα που θα περάσει. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Γιατί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι σωτήρια για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Όμως, τι γίνεται με τον υπόλοιπο πληθυσμό; Γιατί όλες και όλοι έχουν την τάση να μην καταναλώνουν τη γλουτένη; Για να δω με τα ίδια μου τα μάτια τι συμβαίνει, αποφάσισα να ακολουθήσω μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης για ένα μήνα. Θέλετε να μάθετε τι μου συνέβη;

Το πείραμα

Από την αρχή γνώριζα ότι αυτό το πείραμα θα ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί η γλουτένη βρίσκεται σχεδόν παντού, άρα έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική στις επιλογές μου.

Πρώτη εβδομάδα

Λόγω του μεγάλου ενθουσιασμού μου για τη νέα μου προσπάθεια, εφοδίασα την κουζίνα μου με ένα σωρό τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ευτυχώς πλέον τα προμηθεύεσαι και από τα σούπερ μάρκετ. Ετοίμασα επίσης μια λίστα με τα γεύματα μου και τα σνακ, ώστε να είμαι προετοιμασμένη για τις καινούριες μου διατροφικές συνήθειες. Οι πρώτες μέρες ήταν σχετικά εύκολες, αφού άρχισα να σκέφτομαι ότι τελικά μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο πείραμα. Όσο αφορά τη σωματική μου υγεία δεν παρατήρησα κάποια αλλαγή. Τα επίπεδα ενέργειας μου ήταν τα ίδια, όπως και οι επισκέψεις μου στην τουαλέτα.

Δεύτερη εβδομάδα

Πέρασε η πρώτη εβδομάδα και όλα κυλούσαν φυσιολογικά, έτσι νόμιζα τουλάχιστον, ώσπου μια Κυριακή μεσημέρι ήμουν για καφέ με φίλους και άρχισα να λαχταράω ένα σάντουιτς. Έβλεπα το ψωμί στη βιτρίνα της καφετέριας και ονειρευόμουν το φρέσκο προζύμι και το βούτυρο να λιώνει στο ζεστό και τραγανό ψωμί. Πέρασα ένα βασανιστικό μεσημέρι, με τα μάτια μου κολλημένα στην μπαγκέτα που έτρωγε η φίλη μου. Το επόμενο πρωί ξύπνησα και ήθελα να πάω στο φούρνο και να φάω τα κρουασάν και όλες τις μπαγκέτες, αλλά αντιστάθηκα και αρκέστηκα στο πρωινό μου χωρίς γλουτένη. Όλη τη δεύτερη εβδομάδα ήμουν αρκετά νευρική, γιατί δεν μπορούσα να φάω αυτό που ήθελα, αλλά δεν τα παράτησα.

Τρίτη εβδομάδα

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι την προηγούμενη βδομάδα παραλίγο να τα παρατήσω, ξεκίνησα αυτή την εβδομάδα αποφασισμένη να μη σκέφτομαι τόσο πολύ το φαγητό και να μην το αφήσω να επηρεάσει τη ψυχολογία μου. Και εκεί που νόμιζα ότι είχα λύσει το πρόβλημα, εμφανίστηκε νέο εμπόδιο: Οι επισκέψεις μου στην τουαλέτα άρχισαν να μειώνονται. Διαπίστωσα ότι το γαστρεντερικό μου δεν λειτουργούσε τόσο καλά, όπως στην αρχή. Και ο ένοχος ήταν η διατροφή μου, γιατί επιλέγοντας τροφές χωρίς γλουτένη, μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα των ινών, κάτι που συνεπάγεται με αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών αλλά και γλουτένης, όταν λοιπόν άρχισα να τα αποφεύγω έγινα και πιο επιρρεπής στις στομαχικές διαταραχές. Παρόλα αυτά συνέχισα το πείραμα μου, σκεπτόμενη ότι μου μένει ακόμα μια εβδομάδα.

Τέταρτη εβδομάδα

Και ναι επιτέλους έφτασα στην τελική ευθεία. Περίμενα με λαχτάρα να τελειώσει αυτό το πείραμα, για να επιστρέψω στην κανονική μου διατροφή και να αρχίσω επιτέλους να επισκέπτομαι και πάλι την τουαλέτα. Ήμουν στα όρια μου δεν άντεχα άλλο να περιορίζω τόσο πολύ τις διατροφικές μου συνήθειες, το μόνο που με κράταγε ήταν το γεγονός ότι μπορεί να είχα χάσει κιλά. Αυτός δεν είναι και ο σκοπός των περισσότερων που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή; Έτσι ανέβηκα στη ζυγαριά γεμάτη αυτοπεποίθηση, για να βιώσω μετά την απόλυτη απογοήτευση: όχι μόνο δεν είχα χάσει ούτε ένα γραμμάριο, αλλά είχα πάρει και ένα κιλό! Και το χειρότερο από όλα ήταν η στιγμή που έκανα τον υπολογισμό στα οικονομικά μου και διαπίστωσα ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη είχε επιπτώσεις εκτός από το σώμα μου και στο πορτοφόλι μου. Και αυτό γιατί τα προϊόντα ελεύθερης γλουτένης κοστίζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο, κατά μέσο όρο, από ότι τα τρόφιμα που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη. Έτσι λοιπόν τελειώνοντας το πείραμα πήγα στο αγαπημένο μου εστιατόριο και απόλαυσα ένα πιάτο ζυμαρικά χωρίς τύψεις και ενοχές.

Συμπεράσματα:

Αν θέλετε να εξαλείψετε τη γλουτένη με σκοπό την απώλεια κιλών, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χάσετε βάρος. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα πολλά τρόφιμα ελεύθερης γλουτένης, περιέχουν περισσότερες θερμίδες, δεδομένου ό,τι έχουν πιο πολλή ζάχαρη και περισσότερο λίπος και νάτριο, από τα κανονικά προϊόντα. Η εξήγηση βρίσκεται στο ό,τι μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί αυτές οι τροφές, χάνουν τη γεύση τους και έχουν ανάγκη από τα παραπάνω συστατικά. Αντί λοιπόν, να αποφεύγετε τη γλουτένη, εστιάστε καλύτερα σε μια υγιεινή διατροφή και θα χάσετε πολύ γρήγορα τα περιττά κιλά.Χρειάζεστε μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, εφόσον έχετε κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η εντερική βλάβη εμποδίζει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του γαστρεντερικού. Η δια βίου, αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη.Όταν εξαλειφθεί το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη από τα γεύματα σας, δεν απαλλάσσεστε απλά από τη γλουτένη, αλλά μειώνετε και την πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως το σίδηρο, το φυλλικό οξύ, τον ψευδάργυρο, τη βιταμίνη D. Άρα γίνεται αντιληπτό, ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε ανεπάρκεια αυτών των συστατικών και να εμφανίσετε κόπωση, αδυναμία, απώλεια μαλλιών, στομαχικές διαταραχές και μεταβολές στη διάθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα