Book alert: όλα όσα θα διαβάσουμε αυτή την περίοδο

Ο νέος χρόνος ήρθε με κάποια σχετική εκδοτική δραστηριότητα. Αρκετές νέες κυκλοφορίες βγήκαν το Δεκέμβριο και άλλες τόσες αναμένονται. Κάνοντας βόλτες στα βιβλιοπωλεία αυτή την περίοδο, αξίζει να ρίξετε μια πιο ενδελεχή ματιά σε συγκεκριμένα βιβλία και να δείτε ποια θα περιμένουμε με ανυπομονησία.

1 ΑΠΟ 6 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Νόμος περί τέκνων, Ίαν ΜακΓιούαν

Ο Βρετανός συγγραφέας της «Εξιλέωσης» και του «Στην ακτή» επανέρχεται με το 13ο μυθιστόρημά του από τις εκδόσεις Πατάκη που αποτελεί μια μελέτη πάνω στη θρησκευτική πίστη και τον μοιραίο ορθολογισμό.

Η Φιόνα Μέι είναι διακεκριμένη

νομικός που εκδικάζει στο Ανώτατο Δικαστήριο υποθέσεις οι οποίες εμπίπτουν στο οικογενειακό δίκαιο. Είναι φημισμένη για την οξυδέρκειά της, την ακρίβεια και την ευαισθησία της. Όμως την επαγγελματική της επιτυχία σκιάζουν η μελαγχολία της και οι οικιακές διαμάχες. Μετανιώνει για την ηθελημένη ατεκνία της, θλίβεται για την κρίση που έχει ξεσπάσει στον πολύχρονο γάμο της. Σε αυτή τη δύσκολη προσωπική στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει μια επείγουσα υπόθεση: Για θρησκευτικούς λόγους, ένα όμορφο δεκαεπτάχρονο αγόρι, ο Άνταμ, αρνείται τη θεραπεία που θα σώσει τη ζωή του και οι πιστοί γονείς του συμμερίζονται την επιθυμία του. Ο χρόνος εκπνέει. Μπορεί ένα κοσμικό δικαστήριο να υπερισχύσει της πίστης; Προκειμένου να καταλήξει σε μια απόφαση, η Φιόνα επισκέπτεται τον Άνταμ στο νοσοκομείο. Είναι μια συνάντηση που θα γεννήσει στην ίδια αισθήματα καταπιεσμένα επί δεκαετίες και στο αγόρι πρωτόφαντες συγκινήσεις. Η απόφασή της θα έχει συντριπτικές συνέπειες και για τους δυο τους.

Δείτε περισσότερα Galleries Ο Κάφκα στην Ακτή, Murakami Haruki‎

Ο Ιάπωνας παραμυθάς επιστρέφει και μάλιστα πολύ σύντομα από τον «Άχρωμο Τσουκούρου Ταζάκι» με μια ακόμη ιδιαίτερη ιστορία και παραμένει στην εκδοτική αγκαλιά του Ψυχογιού.

Ένα νεαρό αγόρι, ο Κάφκα Ταμούρα, το σκάει από το σπίτι του και για να ξεφύγει από την εκπλήρωση μιας τραγικής οιδιπόδειας προφητείας και για να αναζητήσει τη μητέρα του και την αδελφή του που έχουν εξαφανιστεί από χρόνια.

Ένας αφελής και όχι ιδιαίτερα έξυπνος γέρος, ο Νακάτα, που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ που υπέστη στα παιδικά του χρόνια, αναζητά τον χαμένο εαυτό του. Η αναζήτησή του εν μέρει συμπληρώνει και εν μέρει εξηγεί τη φυγή του Κάφκα.

Καθώς οι δρόμοι τους έρχονται ολοένα και πιο κοντά, και γίνεται σταδιακά ξεκάθαρο το γιατί, ο Χαρούκι Μουρακάμι βυθίζει τους αναγνώστες του σ’ έναν κόσμο όπου οι γάτες μιλούν, τα ψάρια πέφτουν απ’ τον ουρανό και τα πνεύματα γλιστρούν έξω από τα σώματα για να κάνουν έρωτα ή να διαπράξουν φόνο.

Δείτε περισσότερα Galleries Υποταγή, Μισέλ Ουελμπέκ

«Είναι η υποταγή», είπε απαλά ο Ρεντιζέ. «Η ανατρεπτική και απλή ιδέα, που ως τότε δεν είχε ποτέ εκφραστεί με τόση δύναμη, ότι το απόγειο της ανθρώπινης ευτυχίας έγκειται στην απόλυτη υποταγή».

Σε μια Γαλλία αρκετά κοντινή στή σημερινή, ένας άντρας ακολουθεί πανεπιστημιακή καριέρα. Η διδασκαλία τον ενδιαφέρει ελάχιστα, προσδοκά μια βαρετή αλλά ήρεμη ζωή, μακριά από τα μεγάλα ιστορικά δρώμενα. Ωστόσο, οι δυνάμεις που δρουν στη χώρα έχουν διασπάσει το πολιτικό σύστημα, επιφέροντας τελικά την κατάρρευσή του. Αυτή η εσωτερική ρήξη χωρίς αναταράξεις, χωρίς αληθινή επανάσταση, εξελίσσεται σαν εφιάλτης.

Το ταλέντο του συγγραφέα, η οραματική του δύναμη, μας παρασύρουν σε ένα αμφίσημο και ολισθηρό έδαφος· το βλέμμα του στον γηράσκοντα πολιτισμό μας κάνει να συνυπάρχουν σε αυτό το μυθιστόρημα ποιητικές διοράσεις, κωμικές σκηνές και μια μοιρολατρική μελαγχολία.
Ένας συναρπαστικός πολιτικός και ηθικός μύθος.

Δείτε περισσότερα Galleries Η άμυνα του Λούζιν, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Το Μεταίχμιο έρχεται με μια πολυαναμενόμενη επανέκδοση του Ναμπόκοφ σε μτφρ. Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.

O Λούζιν, εσωστρεφής και μελαγχολικός ως παιδί, στρέφεται στο σκάκι για να αποφύγει την πραγματικότητα. Μεγαλώνοντας, το πρωτοφανές ταλέντο του τον φέρνει στην κορυφή, αλλά το τίμημα είναι βαρύ. Το πάντοτε ικανό για λαμπρούς σκακιστικούς συνδυασμούς μυαλό του αποδεικνύεται τραγικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το λαβύρινθο της ζωής και είναι αυτό που θα τον οδηγήσει στη συντριβή.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Δείτε περισσότερα Galleries Βιβλίου των φανταστικών όντων, Μπόρχες

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία έκδοση του, το Βιβλίου των φανταστικών όντων του Μπόρχες επανέρχεται από τις εκδόσεις Πατάκη, αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα όντα της μυθολογίας.

Η πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου, που περιείχε 82 λήμματα, έγινε στο Μεξικό το 1957. Είχε τότε τον τίτλο Manuel de Zoologia Fantastica (Εγχειρίδιο Φανταστικής Ζωολογίας). Το 1967 κυκλοφόρησε στο Μπουένος Άιρες μια δεύτερη έκδοση, με 34 πρόσθετα λήμματα και με τίτλο El Libro de los Seres Imaginarios (To Βιβλίο των Φανταστικών Όντων). Το 1969 το βιβλίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά (The Book of Imaginary Beings) με παραλλαγμένα αρκετά από τα αρχικά λήμματα και με την προσθήκη μερικών ακόμα.

Δείτε περισσότερα Galleries Ο Ιάπωνας εραστής, Ιζαμπέλ Αλιέντε

Τον Μάρτιο του 2016 οι εκδόσεις Ψυχογιός καλωσορίζουν ένα ακόμη πολυσέλιδο μυθιστόρημα της Χιλιανής Ιζαμπέλ Αλιέντε.

Το 1939, λίγο πριν η Πολωνία βρεθεί υπό την γερμανική κατοχή, η νεαρή Άλμα εγκαταλείπει την Πολωνία για να πάει να ζήσει στους θείους της στο μακρινό Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, γνωρίζει τον Ιχιμέι, τον γιο του Ιάπωνα κηπουρού της οικογένειας. Πολύ γρήγορα ερωτεύονται, αλλά κρατάνε τη σχέση τους κρυφή. Μετά το Περλ Χάρμπορ, όμως, οι Ιάπωνες εξαφανίζονται από την πόλη, στέλνονται σε στρατόπεδα. Πολλά χρόνια αργότερα, η ηλικιωμένη πια Άλμα αφηγείται την ιστορία τα σε μια νοσοκόμα, την Ιρίνα, μια νεαρή γυναίκα που έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες.

Δείτε περισσότερα Galleries < > Δείτε περισσότερα Galleries TAGS: βιβλία, εκδόσεις, νέες κυκλοφορίες

Keywords
Τυχαία Θέματα