Απ’ το Μουσείο δεν θέλω να βγω! 4 εκθέσεις για οικογενειακή βόλτα το Σαββατοκύριακο

Βόλτες στους δρόμους της Αθήνας για όλη την οικογένεια προτείνονται αυτό το Σαββατοκύριακο με εικαστική δόση που συνδυάζονται και με εφηβικό θέατρο.Μικροί καλλιτέχνες συνομιλούν με έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών

Ένας αναπάντεχος και γοητευτικός διάλογος ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες ξεδιπλώνεται σε μια συναρπαστική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης IANOS, με την καλλιτεχνική διεύθυνση
της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, Αντιπροέδρου του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Είκοσι δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα παιδιών έχουν επιλεγεί από τις πολύτιμες συλλογές του Μουσείου τα οποία παρουσιάζονται σε μία ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο "20 + 20 για τα 20", να συνομιλούν εφάμιλλα με είκοσι έργα σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα επελέγησαν με μέλημα την ποικιλότητα ως προς το θέμα, τη φόρμα, την τεχνική και τα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά και την άμεση ή την έμμεση σύνδεση με διαφορετικά κινήματα τέχνης ή καλλιτεχνικά ευρήματα (art brut, αφαίρεση, μοντερνισμός, εξπρεσιονισμός, objet trouvé κ.ά.). Στη συνέχεια, για κάθε έργο παιδιού, επελέγη το έργο ενός ενήλικα εικαστικού, με γνώμονα την προοπτική της συνύπαρξης και της συνομιλίας δύο φαινομενικά διαφορετικών κόσμων με αναπάντεχο ωστόσο και αρμονικό οργανικό διάλογο.

Πληροφορίες στη Γραμματεία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης : Τρίτη & Τετάρτη / Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-14.00
Τηλ. 210 3312 621, 210 3312 750

Γνωρίζουμε την Αθήνα μέσα από την ιστορία της

Το ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, του Δήμου Αθηναίων, το νεοκλασικό αυτό κτίριο στην πλατεία Κουμουνδούρου επαναλειτουργεί με τη διοργάνωση της έκθεσης «Αθήνα 180 χρόνια πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους», μια έκθεση αφιερωμένη στους καλλιτέχνες που αγάπησαν και απαθανάτισαν με την τέχνη τους γωνιές και στιγμιότυπα, ανθρώπους, μνημεία και ιδέες μιας τόσο σημαντικής πόλης της Ευρώπης. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία να γνωρίσουμε την Αθήνα και την εξέλιξη της στον χρόνο μέσα από τη διαφορετική εικαστική ματιά σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση αυτή έχει στόχο να μας προβληματίσει έτσι ώστε να οραματιστούμε μια πρωτεύουσας αντάξιας του ονόματος και της ιστορίας της.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3231841
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως Σάββατο: 10.00-19.00, Κυριακή : 10.00-15.00

Ανακαλύπτω προστατευόμενες περιοχές της άγνωστης Ελλάδας

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, διοργανώνει μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται είκοσι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας σε διάφορα σημεία, ηπειρωτικές, νησιωτικές, ορεινές, παράκτιες, θαλάσσιες, υγρότοποι, όπου το Μουσείο έχει αναπτύξει ποικίλες δράσεις και είναι αφιερωμένες στην προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Στην έκθεση δίδονται πληροφορίες για τις περιοχές, τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν, ενώ στις προθήκες παρουσιάζονται σπάνια και απειλούμενα δείγματα φυτών και ζώων από τις συλλογές του Μουσείου και πληροφορίες για την κατάσταση και τη σημασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας : Όθωνος 100, 14562 Κηφισιά - τηλ. 210-8015 870
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 09.00-14.30 (κατόπιν συνεννοήσεως) και Σάββατο 09.00-16.00, Κυριακή 10.00-16.00

Ένας ουρανός γεμάτος λουλούδια

Η Αγγλίδα καλλιτέχνης Ρεμπέκα Λουίζ Λω δημιουργεί στο φουαγιέ του ισογείου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ένα μοναδικό σύμπαν γεμάτο λουλούδια και φυτά. Μεταμορφώνει την είσοδο της Στέγης με 11.000 λουλούδια και δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα συντροφεύει τους επισκέπτες αντλώντας την έμπνευσή της από τη χλωρίδα της Ελλάδας και χρησιμοποιώντας λουλούδια και αρωματικά φυτά, όπως γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, λεβάντα, βασιλικό, ρίγανη, ελαιόδεντρα και ηλιοτρόπια, κάνοντάς μας να σηκώνουμε ψηλά το βλέμμα. Η εγκατάσταση που στήνει η Ρεμπέκα Λουίζ Λω συμβολίζει πόσο ευαίσθητη είναι η φύση κάθε μορφής τέχνης που φιλοξενείται στη Στέγη.

Η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με την πρεμιέρα της νέα θεατρικής παράστασης της εφηβικής σκηνής Όχι Αθώος Πια που δημιούργησε η Γεωργία Μαυραγάνη και η ομάδα Happy End. Η Στέγη, η ταλαντούχα σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός Γεωργία Μαυραγάνη και η ομάδα της, Happy End, αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στο σαγηνευτικό κόσμο της εφηβείας με την παράσταση Όχι Αθώος Πια. Οι σημερινοί έφηβοι εμπλέκονται δυναμικά στη δημιουργική διαδικασία αυτής της ξεχωριστής παράστασης, που ανήκει στο είδος του θεάτρου επινόησης (devised theatre). Μέσα από συνεντεύξεις, εργαστήρια και ένα ειδικά διαμορφωμένο blog, μοιράζονται με την ομάδα τα όνειρα και τις αγωνίες τους, αγαπημένους στίχους, μουσικά και λογοτεχνικά ερεθίσματα. Πάνω από όλα, της χαρίζουν τον αφοπλιστικό τους λόγο και γίνονται έτσι συνεργοί στη δημιουργία μιας παράστασης καυστικής, ιδιαίτερης, συγκινητικής. Σε αυτήν, ένας μικρός χορός εφήβων, αξιοποιώντας τις φόρμες της άμεσης απεύθυνσης στο κοινό, της επιστολής, του σκωπτικού τραγουδιού, μας εμπιστεύεται το μυστικό του... Μας το λέει ψιθυριστά. Γιατί είναι πολύτιμο.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Συγγρού 107, 117 45, Αθήνα - τηλ.: 213 0 178000
Ώρα έναρξης: 19:30
Keywords
Αναζητήσεις
εκθεση για μια βολτα σε ενα μουσειο
Τυχαία Θέματα