Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε αύξηση των λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σε μικρό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων που νοσούν.

«Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται λήψη αντιβιοτικών, καθώς και αυστηρή ανάπαυση και καλή διατροφή για να μην υπάρξει υποτροπή», δηλώνει η κ. Χρυσούλα Λιάρου Διευθύντρια Παθολόγος στο Μetropolitan Hospital.

Λοιμώξειςτου αναπνευστικού

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες νοσημάτων

που επηρεάζουν ή ακόμη και απειλούν την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

«Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως συνάχι, βήχα, πονόλαιμο ή πυρετό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε μολυνθεί από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Αυτές οι λοιμώξεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων, από το απλό κρυολόγημα έως την πνευμονία και παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, η ανθεκτικότητα και η μετάλλαξη των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα. Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών, μάλιστα, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παθογόνων παραγόντων και μεταλλάξεων. Είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτό, ότι η λήψη αυθαίρετης θεραπείας με αντιβιοτικά δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η αντίσταση των μικροοργανισμών αυξάνεται», αναφέρει η ειδικός.

Κατηγορίεςτων λοιμώξεων του αναπνευστικού

Οιλοιμώξεις αναπνευστικού χωρίζονται σεδύο κύριες κατηγορίες:

Λοιμώξειςανωτέρου αναπνευστικού

Αυτέςοι λοιμώξεις οφείλονται συνήθως σειούς, επηρεάζουν το φάρυγγα, το λάρυγγα,τις αμυγδαλές και ονομάζονται αντιστοίχωςφαρυγγίτιδα,λαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα.Άλλα συνηθισμένα παραδείγματαπεριλαμβάνουν τη γρίπη, την ιγμορίτιδακαι την ωτίτιδα.Επίσης, η λοιμώδης μονοπυρήνωση ανήκεισε αυτήν την κατηγορία.

Λοιμώξειςκατωτέρου αναπνευστικού

Αυτέςοι λοιμώξεις επηρεάζουν τους πνεύμονεςκαι την τραχεία. Είναι πιο σοβαρές καισυνήθως προκαλούνται από μικρόβια, αλλάκαι από ιούς, γι’ αυτό και πολλές φορέςαπαιτείται νοσοκομειακή νοσηλεία.Παραδείγματα αυτών των λοιμώξεωνπεριλαμβάνουν την πνευμονία,την τραχειΐτιδα,την τραχειοβρογχίτιδα,τη βρογχίτιδα(τόσο οξεία όσο και χρόνια), καθώς καιτην επιδείνωση της χρόνιαςαποφρακτικής πνευμονοπάθειας(ΧΑΠ).

Αιτίεςεμφάνισης αυτών των λοιμώξεων

Οιπαράγοντες που προκαλούν τις λοιμώξειςανήκουν στις παρακάτω ομάδεςμικροοργανισμών:

ΙοίΜικρόβιαΜύκητεςΠαράσιταΠοιασυμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;

«Τασυμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τηναιτία της λοίμωξης και την κατάστασητου ατόμου, όπως η ηλικία και η ύπαρξηάλλων παθολογικών παθήσεων.
Γιαπαράδειγμα, τοκοινό κρυολόγημαπροκαλεί αρχικά αίσθημα ξηρότητας στοστόμα και τη μύτη, ακολουθούμενο απόρινική καταρροή, υπεραιμία οφθαλμών,βήχα και φτάρνισμα, ενώ συνήθως δενυπάρχει πυρετός.

Ηγρίπη, από τηνάλλη πλευρά, προκαλεί υψηλό πυρετό,έντονη κόπωση, πόνους στα κόκαλα, στιςαρθρώσεις και τους μύες, με συνήθηεπιπλοκή την πνευμονία.

Οιλοιμώξεις του κάτω αναπνευστικού,όπως η τραχειοβρογχίτιδα και η πνευμονία,προκαλούν κυρίως κατάπτωση, πυρετό,κεφαλαλγία, μυαλγίες και βήχα, ενώ πολλέςφορές προσβάλλουν το φάρυγγα και τονλάρυγγα παράλληλα, προκαλώντας αντίστοιχασυμπτώματα», εξηγεί η κ. Λιάρου.

Πώςγίνεται η διάγνωση;

«Είναιπάρα πολύ σημαντικό να γίνει σωστήδιάγνωση της λοίμωξης, καθώς αυτή θακαθορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Πέρααπό τα συμπτώματα, η γενική κατάστασητου ασθενούς μπορεί να δώσει σημαντικέςενδείξεις. Για παράδειγμα, η έντονηκόπωση, η έλλειψη όρεξης ή η μειωμένηδραστηριότητα ενδέχεται να υποδεικνύειμικροβιακή λοίμωξη του κατώτερουαναπνευστικού. Αντίστοιχα, η διατήρησητης δραστηριότητας και του ενδιαφέροντοςγια φαγητό είναι συνήθως ενδεικτικήτης ιογενούς λοίμωξης, ακόμη και αν οασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό.

Ηεξέλιξη της νόσου παίζει επίσης κρίσιμορόλο, καθώς μια ξαφνική επιδείνωση τωνσυμπτωμάτων ενδέχεται να υποδεικνύειμικροβιακή λοίμωξη. Αντίστοιχα, εάν έναμέλος της οικογένειας αρρωστήσει τηνίδια περίοδο ή υπάρχουν περιστατικάλοίμωξης στον χώρο εργασίας, είναιπιθανόν να πρόκειται για ιογενή λοίμωξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η γενική ανάλυση του αίματος, μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, η ύπαρξη αυξημένου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, κυρίως πολυμορφοπύρηνων, μπορεί να υποδείξει μικροβιακή λοίμωξη. Επιπλέον, η ακτινογραφία θώρακος και η κλινική εξέταση από τον γιατρό αποτελούν σημαντικά μέσα για τη διάγνωση», επισημαίνει.

Αντιμετώπισητων λοιμώξεων

«Οβασικός στόχος της θεραπείας κατά τωνλοιμώξεων είναι πρωτίστως η ανακούφισητων συμπτωμάτων όσο το ανοσοποιητικόσύστημα αντιμετωπίζει τη λοίμωξη. Πρώτηκαι πιο σημαντική προϋπόθεση είναι ηανάπαυση. Στις ιογενείς λοιμώξεις τουαναπνευστικού, συνήθως δεν υπάρχεικαθορισμένη θεραπεία και συχνά ο ασθενήςανακάμπτει από μόνος του μετά από μερικέςημέρες.

Οιπιο χρήσιμεςθεραπείες πουπροτείνει η ιατρός σε αυτές τιςπεριπτώσεις
είναι:

Χορήγησηαντιπυρετικών για τη μείωση του υψηλούπυρετού και την ανακούφιση των πόνωνκαι των κεφαλαλγιών.Κατανάλωσημεγάλων ποσοτήτων υγρών για την αποφυγήαφυδάτωσης, ιδίως σε περιπτώσειςπυρετού.Διακοπήτου καπνίσματος, καθώς οι λοιμώξειςτου ανώτερου αναπνευστικού και οιπνευμονοπάθειες είναι συχνότερες καιπιο σοβαρές στους ασθενείς που καπνίζουν».Τιμπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμετις λοιμώξεις του αναπνευστικού;

Ένασημαντικό θέμα που αφορά τις λοιμώξειςτου αναπνευστικού είναι ο τομέας τηςπρόληψης. Είναι δύσκολο να προλάβουμεμια λοίμωξη λόγω του μεγάλου αριθμούιών που μπορούν να την προκαλέσουν καιτου γεγονότος ότι πολλοί εξ’ αυτώνκυκλοφορούν ελεύθερα στο περιβάλλον.Ωστόσο, υπάρχουν συστάσεις που μπορούννα μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης τουιού που προκαλεί τη λοίμωξη.

«Αρχικά,τονίζει η κ. Λιάρου, «απαιτείται προσοχήκαι επιμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής.Σε περίπτωση λοιμώξεων του ανώτερουαναπνευστικού συστήματος, είναι σημαντικόνα αποφεύγεται η πολύ κοντινή επαφή μεάλλα άτομα και φυσικά η σωματική επαφή.Πρέπει να πλένονται συχνά τα χέρια μεσαπούνι και νερό, καθώς πολλοί ιοίμεταδίδονται ακόμη και με την απλήχειραψία. Δεν πρέπει οι ασθενείς, ναμοιράζονται τα ίδια αντικείμενα υγιεινής(όπως πετσέτες) ή οικιακά σκεύη με άλλαάτομα. Τα παιδιά που νοσούν από λοιμώξειςτου ανώτερου αναπνευστικού δεν πρέπεινα μοιράζονται τα παιχνίδια τους μεάλλα παιδιά και σαφώς να πλένονται ταπαιχνίδια μετά τη χρήση τους.

Τέλος,η σωστή διατροφή με φρέσκα φρούτα καιλαχανικά και η τακτική άσκηση, έχουνευεργετικές επιδράσεις. Έρευνες έχουνδείξει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταιπέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδαέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουνλοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού,σε σχέση με αυτούς που δεν γυμνάζονταιή γυμνάζονται λιγότερο. Ακόμα και αννοσήσουν, τα συμπτώματα είναι πιθανόταταλιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με αυτούςπου γυμνάζονται λιγότερο», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα