Σε Αθήνα και Ουάσινγκτον: Διμέτωπος αγώνας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Στο κρισιμότερο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών, του ΔΝΤ και της Γερμανίας σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στην Ουάσινγκτον γίνεται «μάχη», η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στην Αθήνα με την επιστροφή του Τσαρλς Νταλάρα,

ο οποίος, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για τους όρους του PSI, δήλωσε δυσαρεστημένος από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το ΔΝΤ και  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν διαμηνύσει στον κ. Νταλάρα πως οι τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν σε αντικατάσταση των παλαιών, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το 4%. Οι τράπεζες, ωστόσο, ζητούν επιτόκιο μεταξύ 5% – 5,3%.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν πως, παρά τις πιέσεις, η διαπραγμάτευση του κ. Νταλάρα με την ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία, που θα καταλήξει σε ένα επιτόκιο γύρω στο 4,25%.

Την ίδια ώρα, τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν μια εικόνα κάθε άλλο παρά θετική για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ασχέτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων σε Ουάσινγκτον και Αθήνα.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα των Financial Times, που διερωτώνται όχι το εάν, αλλά το πότε και πώς θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα! Στο σχετικό ρεπορτάζ προβάλλεται η εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους ιδιώτες επενδυτές δεν οδηγούν πουθενά και πως το πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν. Οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας αυξάνονται διαρκώς κι έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα κι αν επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους κατά 50%, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα.

Την άποψη ότι  η Ελλάδα θα πρέπει απλά να χρεοκοπήσει, υποστηρίζει και η Wall Street Journal. Στο σχετικό άρθρο της, γράφει πως μια οργανωμένη χρεοκοπία θα ήταν «καθαρότερη, πιο αποτελεσματική και πιο ειλικρινής», από κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα