Αναπόφευκτη η ελληνική χρεοκοπία, εκτιμά και η Fitch

Μπαράζ «χτυπημάτων» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Νέο «χτύπημα» από τους οίκους αξιολόγησης είχαμε την Τρίτη. Μετά την Standard & Poor’s, που προβλέπει ελληνική χρεοκοπία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της  Fitch Ratings, Edward Parker, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg

ότι «η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και αυτό δεν θα αποτελεί έκπληξη».

Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις πληρωμές των ομολόγων του Μαρτίου, είπε ο Parker σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

«Η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης είναι απίθανο να καταφέρει να πληρώσει  ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου 2012» τόνισε ακόμη, χαρακτηρίζοντας το PSI ως «χρεοκοπία» και σχολιάζοντας ότι  «δεν θα αποτελέσει έκπληξη, όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά -και την αναμένουμε να έρθει σύντομα».

«Η λεγόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI – Private Sector Involvement), για εμάς, θα μετρούσε ως χρεοκοπία. Είναι σαφέστατα μια χρεοκοπία για τη Fitch» δήλωσε ο Parker. «Η κρίση χρέους στην Ευρώπη» συνέχισε, «είναι πιθανό να είναι μακρά και παρατεταμένη. Απλά, δεν υπάρχει αρκετή πολιτική βούληση για να μεταβείτε σε κάποια δημοσιονομική ένωση, με την έννοια της από κοινού και εξολοκλήρου εγγύηση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης από όλα τα κράτη».

Εκτός της Ελλάδας, η Fitch Ratings ασχολήθηκε και με τη Ρωσία, για την οποία διατήρησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση (ΒΒΒ), υποβαθμίζοντας όμως την προοπτική (outlook) του αξιόχρεου της χώρας σε σταθερή από θετική.

Την περασμένη εβδομάδα, η Standard & Poor’s υποβάθμισε εννέα χώρες από τη ζώνη του ευρώ, μεταξύ αυτών και την αξιολόγηση της Γαλλίας. «Οι υποβαθμίσεις από την S&P δείχνουν ότι χώρες μπορεί να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις πληρωμής του χρέους τους και η Ελλάδα θα αποδειχθεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα» έγραψε στο Twitter ο Bill Gross, ο οποίος διευθύνει το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, Pacific Investment Management Co.

Keywords
Τυχαία Θέματα