Παράταση στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, αλλά στην απόσυρση ΙΧ και μικρών φορτηγών

Αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος

Παράταση στη ρύθμιση αυθαιρέτων μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2012 ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.

Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών

και Υποδομών, σκοπεύουν να παρατείνουν την προθεσμία του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών για ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2012.

Με βάση τα στοιχεία της 15ης Δεκεμβρίου, ο αριθμός των δηλώσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων είχε ξεπεράσει τις 162.500, ενώ πάνω από 130.000 είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα του υπουργείου Περιβάλλοντος, με πλήρη στοιχεία ακινήτου. Ο αριθμός δηλώσεων και πληρωμών ανά ημέρα έχει επιταχυνθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τις 7.000 αιτήσεις τη μέρα.

Αναφορικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων, αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα έχουν εισπραχθεί περίπου 88 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον πάνε όλα καλά με την ηλεκτρονική διαδικασία, τα έσοδα από την τακτοποίηση αναμένεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να εισπράξει συνολικά 1,1 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Ακόμη, σε εκκρεμότητα είναι προς το παρόν το θέμα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο είχε προαναγγείλει τη διακοπή της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων, μέχρι την κατάθεση στη Βουλή τροποποιήσεων των διατάξεων του νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης.

Αν τελικά οι μηχανικοί κρατήσουν το λόγο τους, υπάρχει ο κίνδυνος η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ, που υποδέχεται τις αιτήσεις «νομιμοποίησης», να καταστεί ανενεργή, ειδικά σε μια περίοδο που φαίνεται να κερδίζει πόντους η ρύθμιση, με τις δηλώσεις να διαμορφώνονται στις 8.000 ημερησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα