Επιστροφή φόρου για… λίγους και τυχερούς

Κανονικά θα καταβληθούν οι επιστροφές φόρου που αφορούν ποσά έως 2.000 ευρώ, παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να «ψαλιδίσει» τα ποσά αυτά, συμψηφίζοντάς τα με την τριπλή έκτακτη εισφορά. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι τα 300 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός ως δαπάνη για επιστροφές φόρου μέσα στον Δεκέμβριο, εξαντλήθηκαν και,

ως εκ τούτου, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να «παγώσει» τις μεγάλες επιστροφές, για να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν μόνο χαμηλές επιστροφές φόρου.

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι η κρίσιμη περίοδος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου, όπου θα κριθούν οι προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθεί η απόκλιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν δοθεί οδηγίες προς τις εφορίες, όπου είναι δυνατόν, να προχωρά άμεσα ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός των επιστροφών φόρου με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο (ληξιπρόθεσμα χρέη, έκτακτες εισφορές κ.λπ.) και στη συνέχεια θα γίνονται οι εκταμιεύσεις των ποσών που υπολείπονται προς τους φορολογουμένους.

Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο δεν πρόκειται να προχωρήσει, μέσα στο προσεχές διάστημα, σε διευθέτηση των οφειλών του, ύψους επτά δισ. ευρώ, προς τις επιχειρήσεις, ενώ «παγωμένες» θα παραμείνουν, μέχρι νεωτέρας, οι μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ προς εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις.

Με αυτές τις δύο κινήσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσει κάπως την αρνητική εικόνα των εσόδων, που συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση, χωρίς να δημιουργήσει νέα προβλήματα ρευστότητας στα χαμηλά εισοδήματα, που δικαιούνται μικρές επιστροφές φόρου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και σχέδιο αντικειμενικών κριτηρίων για την καταβολή των επιστροφών φόρου στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί, οι επιστροφές θα εξαρτώνται από το χρόνο υποβολής της αίτησης. Οι εκταμιεύσεις των ποσών θα γίνονται ανάλογα με τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων.

Πριν από την εκταμίευση, θα εξετάζεται η δυνατότητα συμψηφισμού του ποσού της επιστροφής φόρου με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βεβαιωμένους φόρους. Στις επιχειρήσεις με παρελθόν φορολογικών παραβάσεων θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι επιχειρήσεις που είχαν στο παρελθόν παραβάσεις θα υπαχθούν σε διαφορετική λίστα από τις υπόλοιπες εταιρείες που αιτούνται επιστροφές ΦΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα