Κρούσμα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου από μετάγγιση αίματος – Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πρόκειται για περίπτωση εξαιρετικά σπάνια…

Μία περίπτωση μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης αίματος ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο πάντως υπογραμμίζει ότι πρόκειται για κατάσταση εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στη σχετική του ανακοίνωση, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωσθεί 14 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις

από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης οφείλεται στη μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης και αφορά σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Το Κέντρο επισημαίνει πως τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει, πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας.

Τονίζει ακόμη πως το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα