Ιαπωνία: Ένας χρόνος από την μεγάλη καταστροφή

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Κυριακή από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που «χτύπησαν» την Ιαπωνία και άφησαν πίσω τους χιλιάδες θύματα και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ήταν 11 Μαρτίου 2011. Η ημέρα που δεν  θα ξεχάσει η Ιαπωνία, ούτε όλος ο κόσμος που παρακολούθησε από τηλεοράσεως σκηνές «Αποκάλυψης».

Έναν χρόνο μετά η Ιαπωνία

θρηνεί ακόμα τους σχεδόν 20.000 νεκρούς της.

Στις περιοχές γύρω από τη Φουκουσίμα κανείς δεν ψαρεύει, δεν κολυμπάει, δεν καλλιεργεί τη γη, δεν …ζει. Η κατεστραμμένη ζωή εκτείνεται σε ακτίνα 20 και πλέον χιλιομέτρων. Και για πολλές πόλεις και χωριά, Sendai, Minamisanriku, Ishinomaki, Onagawa, Namie, Tomioka, Naraha, Okuma, ο χρόνος «πάγωσε» εκείνο το μοιραίο πρωινό.
Τελετές στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας, ενώ ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις 14:46 τοπική ώρα, την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός των 9 βαθμών, ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε τσουνάμι που κάλυψε την ακτή με κύματα αρκετών δεκάδων μέτρων.

Σειρήνες ήχησαν στα βορειοανατολικά της χώρας για να σημάνουν τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, ενώ καμπάνες και προσευχές ηχούσαν για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, ορισμένα τρένα και άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς σταμάτησαν για να σηματοδοτήσουν τη στιγμή.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα ξεχάσει τους αγαπημένους, τους φίλους, τους συναδέλφους που χάθηκαν στην καταστροφή, καθώς και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η χώρα του διακατέχεται από τη βούληση να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα που προέκυψαν: την ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής, την αποσυναρμολόγηση μελλοντικά της εγκατάστασης στη Φουκουσίμα Νταϊτσί, την απολύμανση της περιοχής και την «αναζωογόνηση» της ιαπωνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα