Η επαναδιαπραγμάτευση κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης

Τη συμφωνία τους ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης επιβεβαίωσαν οι τρεις αρχηγοί κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην επιτάχυνση της υποβολής του αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα έχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,

που συμμετείχε σε μέρος μόνον τη συνάντησης.

Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πίεση κυρίως του κ. Βενιζέλου και δευτερευόντως του κ. Κουβέλη να εγκαταλείψει τη γραμμή «πρώτα υλοποιούμε και μετά επαναδιαπραγματευόμαστε», με την οποία πήγε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα για τη σύνοδο των οικονομικών υπουργών.

Η σύσκεψη των τριών κατέληξε σε μερική αλλαγή του δόγματος αυτού, καθώς συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την επαναδιαπραγμάτευση και να τεθεί το συντομότερο στους ευρωπαίους το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος. Ειδικά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η εφαρμογή του μνημονίου στους χρόνους, που έχουν συμφωνηθεί, φέρνει νέα λαίλαπα σκληρών μέτρων, τα οποία όμως δύσκολα θα αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία και άρα η επιμήκυνση είναι αναγκαία για να μην καταρρεύσει όλη η προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί μάχη ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε αυτή την επιδίωξη, και αναμένεται να εξετάσουν ένα αποτιμημένο λογιστικό πλαίσιο επί του οποίου θα αναζητηθούν περικοπές δαπανών ως ισοδύναμα μέτρα για τη μη περικοπή των μισθολογίων.

Βγαίνοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η «αφετηρία» για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου είναι η παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ερωτηθείς για το πότε θα τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα». Επίσης, ερωτηθείς για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετείχε στην σύσκεψη των αρχηγών, είπε ότι έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει τις αποφάσεις «που έχουμε συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η προγραμματική σύγκλιση «ισχύει στο ακέραιο και με αυτή πορεύεται η κυβέρνηση» ενώ άφησε αιχμές εναντίον όσων «ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση» εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει. Πρόκειται για μία «σκληρή και επίμονη διαδικασία» ανάφερε ο κ. Κουβέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να δοθεί μάχη για τα ειδικά μισθολόγια που ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, θα έχουν νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα