Η άχρηστη συμφωνία για το PSI και το κουτί της Πανδώρας

Μια συμφωνία, που μπορεί να μην αξίζει ούτε το… χαρτί στο οποίο θα γραφτεί.

Μπορεί να επιμένουν οι διαρροές ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου θα καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τη μείωση του ελληνικού ομολογιακού χρέους μέσα στις επόμενες μέρες, όμως παράλληλα αυξάνουν και τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να μην… αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο θα γραφτεί.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της επαναλήφθηκαν προχθές  Τετάρτη, με

επικεφαλής από την πλευρά των πιστωτών τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Τσαρλς Νταλάρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν προσέλθει στις διαπραγματεύσεις  με νέες βελτιωμένες προτάσεις σχετικά με το επιτόκιο των νέων ‘κουρεμένων’ τίτλων, οι οποίες βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο αίτημα των Γερμανίας για χαμηλά επιτόκια -που συμφέρουν βεβαίως και την Ελλάδα. Όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρακτορείο, οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να πάνε σε κυμαινόμενο επιτόκιο που θα αρχίσει χαμηλότερα του 4%, ίσως στο 3,6% και θα αυξάνεται ανά διετία, με το μέσο επιτόκιο να εκτιμάται περί το 4,25%.

Όλες αυτές όμως οι θετικές κατ’ αρχήν εξελίξεις προσκρούουν στη μειονότητα εκείνων των κατηγοριών ομολογιούχων της Ελλάδας που δεν συμμετέχουν τις διαπραγματεύσεις. Δηλαδή  τα hedge funds που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και που κατά τις δηλώσεις αρκετών παραγόντων του κλάδου, δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία συμφωνία για ένα PSI που θα περιλαμβάνει και κούρεμα 50% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και μείωση του επιτοκίου. Σε ανάλογη θέση με τα hedge funds βρίσκονται επίσης και κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές συνταξιοδοτικών και άλλων κεφαλαίων που δεν έχουν κανένα κίνητρο να συγκατατεθούν με τους όρους της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας.

Οι επικεφαλής της επιτροπής των πιστωτών που διαπραγματεύεται με την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν ομολογιούχους του ελληνικού κράτους που κατέχουν τίτλους περί τα 154 δισ. ευρώ από τα 260 δισ. συνολικά του ελληνικού ομολογιακού χρέους. Αν αφαιρέσουμε από αυτά το νούμερο τους τίτλους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απομένουν 50 δισ. ευρώ τα οποία φαίνεται ότι βρίσκονται σε χέρια hedge funds, ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Αυτοί είναι οι ιδιώτες πιστωτές που θα κληθούν να αποδεχτούν την συμφωνία που θα κλείσει η ελληνική κυβέρνηση με την αντιπροσωπεία των πιστωτών εν των υστέρων προκειμένου να πετύχει ο στόχος της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων και να αποφευχθεί το ελληνικό χρεοστάσιο.

«Η προσδοκώμενη συμφωνία αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση. Οι αγορές θα ευχαριστηθούν για κάποιες μέρες ή για μια βδομάδα και στη συνέχεια θα πάμε στα σκληρά παιχνίδια», δήλωσε στέλεχος ενός hedge fund που κατέχει ελληνικά ομόλογα και δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Το σκληρό παιχνίδι, κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα