Στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας οι αποκρατικοποιήσεις

Με τον υπουργό Οικονομικών θα συναντηθούν οι επικεφαλής των δανειστών.

Τα προβλήματα στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν σήμερα οι επικεφαλής της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι νέες διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή στην Αθήνα, ουσιαστικά αφορούν στην 6η αναθεώρηση του Μνημονίου

και στην κατάρτιση προγράμματος παρεμβάσεων ύψους 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014, που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.

Οι επικεφαλής της Τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT) θα παραλάβουν το πόρισμα που έχει συντάξει το τεχνικό κλιμάκιο σχετικά με την πρόοδο στο Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, στο οποίο φέρεται να διατυπώνονται έντονες αμφιβολίες για τον εάν μπορούν να εισπραχθούν τα έσοδα που προβλέπει φέτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη το τεχνικό κλιμάκιο με τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, διατυπώθηκαν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα 3,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2012 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και για έσοδα 9,3 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2012.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να εμποδίζεται από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και από την ανησυχία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, το επόμενο διάστημα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να «τρέξει» την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και 35 δημόσιων ακινήτων, περιουσιακά στοιχεία που δεν ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα