«Πνέει τα λοίσθια» η κυβέρνηση, βλέπει Σαμαρά και Καρατζαφέρη ο πρωθυπουργός

Συναντήσεις με τους προέδρους της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ζητήσει την επιβεβαίωση των όρων της συμφωνίας που οδήγησαν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος

θα συναντηθεί στις 18: 00 με τον κ. Σαμαρά και στις 20: 00 με τον κ. Καρατζαφέρη.

Οι συναντήσεις δρομολογήθηκαν μετά τις διαφωνίες που παρουσιάστηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αντίθεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στις προωθούμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τις «φωνές» για ανασχηματισμό και εκλογές.

Την Πέμπτη, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Η ΝΔ πάντως εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Πηγές από το κόμμα του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι «τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι προφανή και δεν αλλάζουν» και πρόσθεσαν ότι δεν κατανοούν τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δηλώσει ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα, θα επισημάνει ότι πρέπει να επαναβεβαιωθεί χωρίς καθυστέρηση η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, τόσο για τη θητεία όσο και για την αποστολή της νέας κυβέρνησης. Όπως τόνισαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, «το μόνο που συζητά η ΝΔ για τις εκλογές είναι μια μικρή παράταση δύο ή τριών εβδομάδων μέχρι τα μέσα Μαρτίου και τίποτα άλλο».

Η πορεία πάντως της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας διαγράφεται ολοένα και πιο δυσχερής, ενώ ελάχιστες μοιάζουν οι πιθανότητες μακροημέρευσής της. Όπως δήλωσε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, σε περίπτωση που δεν προωθηθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο αναθεωρημένο μνημόνιο, δεν διαμορφωθεί η δανειακή σύμβαση και δεν ολοκληρωθεί το PSI, δεν μπορεί να αποκλειστεί «ούτε η πτώση της κυβέρνησης ούτε η χρεοκοπία της χώρας».

Εκτός από τη διαφωνία που εκδηλώθηκε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ένταση σημειώθηκε και στο χθεσινό υπουργικό, που αφορούσε στην παρουσίαση πολυνομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος διαφώνησε με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη λύση του γάμου. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ των κ.κ. Βορίδη και Βενιζέλου και ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην εγείρονται ενστάσεις σε αυτόν τον τόνο.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Mega, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφωνιών που αφορούν στα «βασικά» θέματα, δηλαδή εκείνα που εντάσσονται στο μεσοπρόθεσμο, κι εκείνων που αφορο

Keywords
Τυχαία Θέματα