Έμμεσο «χτύπημα» σε Τσίπρα η συνάντηση Ολάντ με Βενιζέλο – Για «άμβλυνση» του Μνημονίου μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στο Παρίσι. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, η πολιτική

προσωπικότητα στην Ευρώπη που έχει τη δύναμη, τη νομιμοποίηση και την ικανότητα να θέσει νέα πράγματα στο τραπέζι, είναι ο Φρανσουά Ολάντ».

Τόνισε ακόμη ότι «η ελληνική κοινωνία θέλει να νιώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο, το οποίο είναι πιο ήπιο, πιο φιλικό, αλλά ασφαλές μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ».

Στο σημείο αυτό, «δείχοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν αρκεί να λες ότι είσαι υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «Όταν οι προτάσεις σου είναι αλόγιστες, είναι δημαγωγικές, είναι ανεύθυνες, δεν είναι τεκμηριωμένες, δεν μπορείς να πείσεις τη διεθνή κοινότητα, δεν μπορείς να πείσεις κυβερνήσεις, κοινοβούλια, κόμματα, άλλους λαούς».

«Γι’ αυτό» συνέχισε, «έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να πείσεις στο όνομα του ελληνικού λαού την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει ένα σχέδιο και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να το χειριστούν και να το φέρουν εις πέρας προς όφελος της Ελλάδας και φυσικά και προς όφελος της Ευρώπης».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι διαπίστωσε «ένα γνήσιο, ουσιαστικό, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «τώρα, με την εκλογή του κ. Ολάντ, έχουμε μια σημαντική αλλαγή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλαγή, την οποία πρέπει να την ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας».

Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ περί δημοψηφίσματος για παραμονή ή μη στο ευρώ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η θέση του κ. Ολάντ ήταν ότι «δεν μπορεί να γίνει τέτοιο δημοψήφισμα». Η θέση αυτή, εξήγησε, συμπίπτει και με τη δική του άποψη, γιατί «άλλο εννοούμε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είμαστε υπέρ του ευρώ και άλλο εννοούν στην Ευρώπη, που γι’ αυτούς συνδέεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όρους».

Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, δήλωσε σύμμαχος της Αθήνας στην προσπάθεια άμβλυνσης της ασκούμενης πολιτικής και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε το ενδεχόμενο να παραταθεί το οικονομικό πρόγραμμα για τρία χρόνια.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Ολάντ προγραμματίστηκε εν όψει του άτυπου συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μετά το Παρίσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, καθώς επίσης και συναντήσεις με ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα