Εμίλ Μποκ: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός που πήρε τα εύσημα του ΔΝΤ

Ξεσηκώθηκε ο λαός της Ρουμανίας κατά των μέτρων σκληρής λιτότητας.

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ, και η κυβέρνησή του, εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, που συγκλονίζουν τη χώρα.

Στην ανακοίνωση του Ρουμάνου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι παραιτείται, ώστε να εκτονωθεί «η πολιτική και κοινωνική ένταση».

Η κυβέρνηση Μποκ είχε εφαρμόσει πρόγραμμα περικοπών μισθών και αυξήσεων φόρου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειακών όρων του ΔΝΤ

και άλλων πιστωτών.

Μόλις την περασμένη Κυριακή, το Βουκουρέστι είχε καταλήξει σε συμφωνία με το ΔΝΤ, «σε τεχνικό επίπεδο», για την απελευθέρωση  δόσης 505 εκατ. ευρώ από το «standby» δάνειο. Συνολικά, το δάνειο της χώρας ανέρχεται σε πέντε δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της χώρας διόρισε μεταβατικό πρωθυπουργό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Καταλίν Προντόιου.

Η παραίτηση της ρουμανικής κυβέρνησης αποτελεί ένα βήμα εμπρός για την επίλυση της παρούσας πολιτικής κατάστασης, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), Βίκτορ Πόντε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αντιπολιτευόμενη συμμαχία θα προσπαθήσει, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και ότι θα απορρίψει στη Βουλή τα δύο κυβερνητικά σχήματα που θα προταθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα