Η Μέρκελ μας απαγορεύει να χρεοκοπήσουμε!

«Αρνούμαστε να δεχθούμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας». Με αυτήν τη φράση, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα μιας αποτυχίας σύναψης συμφωνίας με τους δανειστές της, στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αθήνα.

Η κυρία Μέρκελ

μίλησε στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, την ίδια ώρα που ο  Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παραχωρούσε συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2. Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών των χωρών τους, στην οποία εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν πάση θυσία την ενότητα της Ευρωζώνης. Κάτι που η κυρία Μέρκελ έσπευσε να «μεταφράσει» στο ότι θα δοθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση όμως προηγουμένως «να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της οικονομίας της Ελλάδας».

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είχαν το πρωί της Δευτέρας συνάντηση στο Παρίσι, επανέλαβαν και στα ακροατήρια των χωρών τους πως «το ελληνικό ζήτημα πρέπει να λυθεί», λέγοντας παράλληλα ότι «οι Έλληνες ηγέτες έχουν προβεί σε δεσμεύσεις, τις οποίες όμως πρέπει να σεβαστούν»!

Σε όλους τους τόνους ξεκαθάρισαν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι «θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ». Ιδιαίτερα η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στο ZDF, τόνισε πως τόσο η ίδια όσο και ο Νικολά Σαρκοζί, «πιστεύουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στη ζώνη του ευρώ, αλλά και πως δεν μπορεί να υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα».

Παράλληλα, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή των δόσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η μεταφορά ενός μέρους της βοήθειας σε αυτόν το λογαριασμό, θα έδινε στην Ελλάδα εγγυημένη πρόσβαση σε κεφάλαια για την πληρωμή των τόκων.

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου λογαριασμού θα διασφαλίσει την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα