Δράση 10 εκατ. ευρώ για τον επαναπατρισμό μεταναστών

Βασικός στόχος αποτελεί η εκούσια επιστροφή μεταναστών.

Δράσεις και προγράμματα που θα προτρέπουν ώστε να επιστρέψουν εθελοντικά στις πατρίδες τους οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η νέα πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αφορά στην προκήρυξη ενεργειών συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000,00

ευρώ που αφορούν στην υλοποίηση της δράσης των εθελουσίων επιστροφών.

Οι δράσεις αυτές θα ενταχθούν στο πλαίσιο της εφαρμογής του ετησίου προγράμματος 2011 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%) και την Ελλάδα (25%).

Η πρωτοβουλία του υπουργείου λαμβάνεται σε συνάρτηση της σταθερά μεγάλης αύξησης, που παρουσιάζουν οι αιτήσεις εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αύξηση της τάξης του 50% στις αιτήσεις για εθελούσιο επαναπατρισμό.

Οι φορείς που δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις και να υλοποιήσουν τις προαναφερόμενες ενέργειες είναι διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεμονωμένα ή σε συνεργασία, ενώ η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι έως την 10η Μαΐου 2012 .

Σύμφωνα με το υπουργείο, βασικός στόχος της ενέργειας είναι η επίτευξη ενός ευρύτερου φάσματος μέτρων για την διευκόλυνση της εκούσιας επιστροφής και της υποδοχής των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα