Δεν θα χρειαστούν διάσωση Ιταλία και Ισπανία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 29 οικονομολόγους

Η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, παρά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν, ωστόσο τα οικονομικά τους προβλήματα ίσως σταθούν η αιτία η ύφεση στην ευρωζώνη να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση

του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σε 29 οικονομολόγους.

Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις τους, το πιο πιθανό είναι οι δύο χώρες να μην χρειαστούν τελικά οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση, μόνο το 25% θεωρεί ότι η Ισπανία θα προσφύγει στο μηχανισμό βοήθειας. Mόλις το 13% δίνουν πιθανότητα να κάνει το ίδιο και η Ιταλία, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις αποκτούν σταδιακά περισσότερα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Ισπανία και την Ιταλία, απλούστατα γιατί οι δύο χώρες είναι πολύ μεγάλες, για να διασωθούν.

Η Μαδρίτη και η Ρώμη έχουν δεσμευθεί να λάβουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, τα οποία όμως οδηγούν σε μεγάλη οικονομική ύφεση.

Συνολικά 70 οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ήπια ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους και θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τρεις μήνες αργότερα, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα