«Αγκάθι» το επιτόκιο στις διαπραγματεύσεις για το PSI

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών για την περικοπή του χρέους της διακόπηκαν λόγω των διαφορετικών απόψεων για το ύψος του επιτοκίου που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Tσαρλς Νταλάρα.

«Ζητούν από τον ιδιωτικό τομέα να δεχθεί επιτόκια που δεν θα δέχονταν ούτε

αυτοί, κάτι που είναι εντελώς παράλογο» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι τράπεζες έμειναν έκπληκτες από την στάση ορισμένων αξιωματούχων που εκπροσωπούν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Νταλάρα τόνισε πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να υπάρξει η αίσθηση της σταθερότητας», συμπληρώνοντας ότι το να αλλάζουν συνεχώς οι παραδοχές για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας δεν συνάδει με τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι, την περασμένη Παρασκευή, σημειώθηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), με το IIF να ανακοινώνει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Στην ανακοίνωσή του σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής ηγεσίας, η πρόταση που τέθηκε… δεν είχε ως αποτέλεσμα την εποικοδομητική ανταπόκριση όλων των πλευρών, ώστε να διατηρηθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, με βάση τη συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου (ΕΕ)» (σ.σ. για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%).

Σε ό,τι αφορά την «παύση» των συνομιλιών, αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε και γερμανικός «δάκτυλος», καθώς, μετά τη δεδηλωμένη άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποδεχθεί αυξημένα επιτόκια, αντιδρούν και κράτη της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώνυμη πηγή, «η Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη θέλουν ένα κουπόνι πολύ χαμηλότερο του 4%», προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της διακοπής των συνομιλιών στην Αθήνα, την ώρα που οι τράπεζες ζητούν το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων να είναι στο 5%.

Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν επιθυμούν τα νέα ομόλογα να φέρουν υψηλά επιτόκια, καθώς αυτό θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις πληρωμές τόκων της Ελλάδας, εξέλιξη που θα δυσχεράνει τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και θα αυξήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης από το Μηχανισμό Στήριξης.

Μια δεύτερη λύση μπορεί να είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες, αλλά και η διαδικασία αυτή δεν θα επιτύχει το στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι θα πρόκειται για νέα δανειακά κεφάλαια.

Κομβική ημερομηνία είναι η 20ή Μαρτίου 2012, όταν και λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ και, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ και τη νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, αφού δεν μπορεί να το αποπληρώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα