Grexit κινδύνου για ΗΠΑ και Γερμανία

Συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο η χώρα μας.

Η ρευστότητα της ελληνικής πραγματικότητας παρομοιάζεται με χείμαρρο πλέον αφού η αβεβαιότητα των ημερών, το αμφίρροπο εκλογικό αποτέλεσμα  στις εκλογές της Κυριακής σε συνδυασμό με την θολή στάση τόσο της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ και των εταίρων τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα καθιστούν αδύνατες τις προβλέψεις της ‘επόμενη μέρας’.

Όλα πλέον δείχνουν ότι η Γερμανία

σκέφτεται να τραβήξει τις σχέσεις της ευρωζώνης και των δανειστών με τη χώρα μας (φυσικά και έχουμε μεγάλες ευθύνες για αυτό), στα άκρα, ανοίγοντας την πόρτα για το περιβόητο Grexit. Το πρώτο βήμα θα είναι η διακοπή της χρηματοδότησης, κάτι το οποίο θα επιτείνει το πρόβλημα και την κρίση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ στην περίπτωση που αυτό συμβεί, όλα θα κριθούν από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης, να διαχειριστεί μια τόσο οριακή κατάσταση, υπό το φάσμα της εσωτερικής στάσης πληρωμών, αλλά και μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων.

Για τις προθέσεις της Γερμανίας, θα πρέπει να κρατήσουμε τις δηλώσεις Σόιμπλε, οι οποίες περιγράφουν, ακριβώς, αυτή τη στιγμή την άποψη των γερμανών αξιωματούχων για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αμφιβολίες για την εφαρμογή από την Ελλάδα των όρων που συνδέονται με τη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της χώρας εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Όταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πάει την επόμενη φορά στην Αθήνα, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με αναφορές όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση, και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από την έκβαση των εκλογών. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη, φέρεται να δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός.

Μόνο τυχαία μπορεί να μην είναι η ξαφνική στάση των ΗΠΑ, οι οποίες γνωρίζοντας τις προθέσεις της Γερμανίας, φαίνεται να προσπαθούν (με αναλύσεις και δηλώσεις συγκεκριμένων οικονομολόγων) να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα και πέραν του ελληνικού προβλήματος, το σκηνικό το οποίο επικρατεί στην ευρωζώνη, θα λέγαμε ότι είναι το γνωστό «θέατρο του παραλόγου», το οποίο έχουμε ζήσει, τα τελευταία αυτά δύο χρόνια της κρίσης, με  τους ευρωπαίους ηγέτες να γυρίζουν γύρω από το πρόβλημα, εξαιτίας της γερμανικής στάσης, η οποία έχει μια ξεκάθαρη, καταστροφική για την ευρωζώνη, ρητορική.

Ποια είναι αυτή; Απλά ότι είμαι ο ισχυρός του παιχνιδιού, δεν έχω προς στιγμήν οικονομικό πρόβλημα, κερδίζω από την κρίση και πάνω από όλα, θέλω την ενοποίηση της ευρωζώνης, με ταυτόχρονη γερμανοποίηση της . Μάλιστα,  είναι αλήθεια, ότι δύσκολα βλέπουμε αλλαγές στη γερμανική λογική, με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί τελικά ένα ατύχημα (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) στην ευρωζώνη και να αρχίσει η διάλυση της, με οικιοθελείς αποχωρήσεις (πχ Ισπανία), είτε ακόμ

Keywords
Τυχαία Θέματα