Ισχυρές πιέσεις της G20 προς την Ευρώπη για επίλυση της κρίσης

Οι παγκόσμιοι ηγέτες άσκησαν πιέσεις στην Ευρώπη, κατά τη σύνοδο κορυφής των G20, προκειμένου να κάνει νέα φιλόδοξα βήματα ώστε να επιλύσει την κρίση χρέους, αφού η νίκη των μνημονιακών κομμάτων στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις αγορές ή να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι περαιτέρω αναταραχή θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το

οποίο επικαλείται το Reuters, oι μεγαλύτερες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες παγκόσμιες οικονομίες θα προτρέψουν την Ευρώπη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, σε μια προφανή απάντηση στις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν ολόκληρες χώρες, τα μέλη της ζώνης του ευρώ στη G20 θα επιχειρήσουν να σπάσουν το δεσμό ανάμεσα στις τράπεζες και στα κράτη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκει δυναμικότερη και ταχύτερη αντίδραση από μέρους της Ευρώπης που να δείχνει ικανότητα ελέγχου της οικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να μην επηρεάσει την αμερικανική οικονομία και τις πιθανότητες επανεκλογής του. Για αυτό ζήτησε τη Δευτέρα το βράδυ συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ συναντήθηκε νωρίτερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις συνομιλίες, οι οποίες βασίστηκαν στα βήματα της «αυξημένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέκρουσαν τις κατηγορίες ότι είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Ειλικρινά, δεν ερχόμαστε εδώ για να πάρουμε μαθήματα δημοκρατίας ή οικονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τα οικονομικά προβλήματα στον κόσμο.

Κυρίαρχο θέμα κατά την εναρκτήρια συζήτηση των G20, σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, απετέλεσε η μάχη της Ευρώπης ενάντια στην κρίση χρέους, η οποία οδήγησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξανάγκασε την Ισπανία να αναζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς το αρνητικότερο τις προβλέψεις της για παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 2.5% και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μεγάλης διάρκειας οικονομική αστάθεια των αγορών και περιορισμένη ανάπτυξη.

Στα 456 δισ. δολάρια η συνεισφορά χωρών στο ΔΝΤ

Συνολικά 456 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμεύθηκαν να συνεισφέρουν στο ΔΝΤ χώρες – μέλη του G20, όπως ανακοίνωσε από το Λος Κάμπος του Μεξικού, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μεγάλες και μικρές χώρες ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας και άλλες είναι πιθανόν να τις ακολουθήσουν…Κατά συνέπεια, το σύνολο των δεσμεύσεων που διατυπώθηκαν ανέρχεται σε 456 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί σχεδόν στο δι

Keywords
Τυχαία Θέματα