Υψίστης σημασίας οι επαφές Αναστασιάδη στο Ισραήλ

19:11 11/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υψίστης σημασίας για τις σχέσεις ΚύπρουΙσραήλ και ειδικότερα για τις προοπτικές συνεργασίας των δυο χωρών στον ενεργειακό τομέα ήταν οι συνομιλίες που ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε με σημαντικούς αξιωματούχους του γείτονας χώρας, σήμερα, δεύτερη μέρα της εκεί επίσημης επίσκεψής του.

Πρώτη συνάντηση είχε με την αρχηγό της αντιπολίτευσης

κα. Tzipi Livni με την οποία συμφώνησαν ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δυο χωρών προσφέρει εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών.

Η κ. Livni αναφέρθηκε στις κοινές αρχές που πρεσβεύουν οι δυο χώρες μας κατατάσσοντας τες στην ομάδα, όπως είπε, των πραγματιστών της περιοχής, γι’ αυτό και πρέπει να συνεργαστούν με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης έναντι της έξαρσης των ακροτήτων στην περιοχή μας.
Στη συνάντηση με την κ. Livni συζητήθηκε επίσης το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων των δυο κομμάτων, τα οποία ανήκουν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Τόνισε, δε, ότι ενώ στο Ισραήλ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την εξωτερική πολιτική της χώρας, εντούτοις σε ότι αφορά την Κύπρο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις ταυτίζονται στην θέση ότι η Κύπρος συνιστά καλό φίλο και γείτονα με τον οποίο είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων.

Στη συνέχεια, η αποστολή του Δημοκρατικού Συναγερμού υπό τον κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Dany Ayalon, ο οποίος αναφέρθηκε στους μακρούς δεσμούς φιλίας των δυο χωρών και εξήρε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη, ως του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, στο Ισραήλ. Αποτελεί, είπε, αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα στην ισχυροποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Κύπρο, η οποία πρέπει να θεωρείται φυσικός σύμμαχος του Ισραήλ.

Το θέμα της ενέργειας, είπε ο κ. Ayalon, είναι σημαντικό όχι μόνο για την οικονομία μας, αλλά και για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών μεταξύ των δυο χωρών. Γι’ αυτό, τόνισε, επιβάλλεται η συνεργασία και ο κοινός συντονισμός στο στρατηγικό αυτό ζήτημα. Τόνισε, δε, ότι το Ισραήλ έστειλε και στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι δεν θα ανεχτεί οποιεσδήποτε απειλές αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα ανάπτυξης των υδρογονανθράκων των δυο χωρών μας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ. Avigdor Liberman, ο οποίος τον υποδέχτηκε με πολλή θέρμη, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, το ρόλο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαδραμάτισε ως κυβέρνηση, στην εγκαθίδρυση της πρώτης κυπριακής πρεσβείας στο Ισραήλ. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η πρώτη επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 1998, επί προέδρου Κληρίδη, ο οποίος ανταπέδωσε την επίσκεψη το 2000, με δική του επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο κ. Liberman αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές συνεργασίας που δημιουργεί η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή, προσθέτοντας με ικανοποίηση ότι οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Το διμερές εμπόρι

Keywords
Τυχαία Θέματα