Υπουργός Δικαιοσύνης: Οι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης θα λογοδοτήσουν

18:21 30/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου στη διάρκεια επίσκεψής του στο αρχηγείο της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ με τις οποίες παρέπεμπε σε παλαιότερες δηλώσεις του Ιωνά Νικολάου περι ερευνητικών επιτροπών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είπε πως

“εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον καθένα είναι να διαβάζει σωστά το κείμενο του νόμου , να ερμηνεύει και να εφαρμόζει τον νόμο στα πλαίσια του Συντάγματος και αν κάποιοι τελικά θέλουν να εξετάσουν την ορθότητα της εφαρμογής του νόμου ή να ερμηνεύσουν κάποιες από τις διατάξεις του νόμου μπορεί να καταλήξουν και στην έκθεση της Επιτροπής Νομικών η οποία κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής».

«Η έκθεση» συνέχισε «λέει ξεκάθαρα ότι η αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου επεκτείνεται στον Γενικό Εισαγγελέα. Και αν κάποιου είναι καλά τα ελληνικά του μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει επεκτείνεται. Δεν σημαίνει καταργείται η αρμοδιότητα κάποιου άλλου και παραχωρείται σε κάποιο άλλο όργανο. Όταν λέμε επεκτείνεται, παραχωρείται η ίδια αρμοδιότητα και σε κάποιο άλλο όργανο. Εκείνο που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία, κι` εδώ θάπρεπε να σταθούμε όλοι, είτε υπάρχει πρόβλημα στη σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα, εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο και αυτό είναι που αναμένει, είναι εκεί οι τρεις Δικαστικοί οι οποίοι άκουσαν όλη την μαρτυρία και αναμένεται να εκδώσουν ένα πόρισμα που όπως όλοι αναμένουν θα δώσει απαντήσεις σε κάποια καυτά ερωτήματα».

«Θα διαφοροποιούσε» διερωτήθηκε ο Υπουργός “με οποιονδήποτε τρόπο το πόρισμα και τα συμπεράσματα του τις απαντήσεις και τα ερωτήματα αν για παράδειγμα ήταν νόμιμη η όχι η συγκρότηση της Ερευνητικής Επιτροπής; Δηλαδή αντί να πιάσουμε την ουσία του θέματος , που είναι οι απαντήσεις, ασχολούμαστε με τις λεπτομέρειες για να χάσουμε ουσιαστικά την ουσία και να παρεκκλίνουμε από τον στόχο που όλοι είχαμε και απαιτήσαμε. Όλα τα κόμματα ζήτησαν να δοθούν απαντήσεις” σημείωσε.

Διερωτήθηκε επίσης, γιατί ξαφνικά τώρα όλοι ενδιαφέρονται για την νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής και ξέχασαν την ουσία που είναι οι απαντήσεις.

“Μήπως αυτό εξυπηρετεί κάποιους; Λυπάμαι πραγματικά γιατί όλος ο κόσμος, ο οποίος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν συνεπεία αυτής της οικονομικής κρίσης, αναμένει κάποιες απαντήσεις. Και είναι κρίμα να μας ακούν καθημερινά να ερίζουμε από τις τηλεοράσεις κατά πόσον ήταν νόμιμη η συγκρότηση ή όχι. Αυτά ας τα δούν οι νομικοί και οι δικαστικές τη δεδομένη στιγμή.Αλλά νομίζω ότι η εγκυρότητα της κρίσης είτε του κ. Πική είναι, είτε της κ. Νικολάου, είτε του κ. Κραμβή καθόσον αφορά τα όσα έχουν ακούσει δεν νομίζω να επηρεάζεται αν η απόφαση ήταν του Γενικού Εισαγγελέα ή του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι το αποτέλεσμα της μαρτυρίας την οποία συγκέντρωσαν και αν αυτά τα στοιχεία δίνουν απαντήσεις σ΄ αυτά που ρωτά ο κόσμος καθημερινά”, συνέχισε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι “αυτό είναι που αναμένουμε από το πόρισμα. Απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα του κυπριακού λαού. Το πώς οδηγηθήκαμε σ` αυτή την οικονομική κρίση. Πώς δηλαδή έφτασε το τραπεζικό σύστημα σ΄ αυτή την κατάσταση, πώς η οικονομία, τα δημοσιονομικά βρέθηκαν σ` αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτή είναι η απάντηση. Και ποιοι ευθύνονται ποινικά; Αυτό θα το διαπιστώσουν οι ποινικοί ανακριτές, να είστε βέβαιοι».

«Εκείνο που θα διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά» κατέληξε ο Ιωνάς Νικολάου, «είναι ότι εκείνοι που υπέχουν ευθύνη, όποιοι και αν είναι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα