Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΗΚΟ, εξήγγειλε ο Ν. Παπαδόπουλος (upd)

12:48 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) εξήγγειλε σήμερα ο βουλευτής του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος κάλεσε όλα τα μέλη, τους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να συμμετάσχουν μαζικά στις εσωκομματικές διαδικασίες και να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα.

«Επειδή πιστεύω στο Δημοκρατικό Κόμμα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «και επειδή πιστεύω και σέβομαι τη βούληση των χιλιάδων μελών και ψηφοφόρων μας, εξαγγέλλω σήμερα την υποψηφιότητά

μου για το αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος. Με αυτή την απόφασή μου, δεν διεκδικώ μόνο την προεδρία του Κόμματος. Διεκδικώ και το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μέλους μας να επιλέγει την ηγεσία του».

Σε δηλώσεις του σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης πως διεκδικεί το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μέλους να είναι περήφανο για το κόμμα του, διεκδικεί και τη δυνατότητα του ΔΗΚΟ να υπηρετεί τη δημόσια ζωή του τόπου και όχι να υπηρετείται από αυτήν.

Επιπλέον, είπε πως διεκδικεί τη δυνατότητα του ΔΗΚΟ να ξαναγίνει πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, προσθέτοντας πως «πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, ενόψει της λήξης της θητείας της ηγεσίας σε μια βδομάδα».

«Η απάντηση είναι σαφής και βρίσκεται στο καταστατικό μας. Δηλώνω ξεκάθαρα και με σαφήνεια πως διαφωνώ με κάθε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης αφαίρεσης ή στέρησης του δικαιώματος ψήφου, έστω και από ένα μέλος, ή υποστηρικτή, ή ψηφοφόρο του κόμματος. Το δικαίωμα ψήφου δεν είναι προνόμιο που το παραχωρεί η εκάστοτε κομματική ηγεσία στα μέλη», είπε.

Είπε ακόμα πως «το δικαίωμα της ψήφου είναι ιερό και θεμελιώδες και δεν μπορεί κανένας να το αφαιρέσει ή να το στερήσει», για να προσθέσει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια για άμεση ή έμμεση αναβολή της Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης πέραν της τρίμηνης περιόδου, που προβλέπεται στο καταστατικό, θα συνιστά καταπάτηση της εσωκομματικής δημοκρατίας, περιφρόνηση της βούλησης των μελών και προσπάθεια φίμωσης του περήφανου κόσμου του ΔΗΚΟ».

«Κυρίως όμως, θα συνιστά πλήγμα στην ίδια την ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος και στο όνομα που φέρει. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν χρειάζεται νέο καταστατικό. Το ΔΗΚΟ χρειάζεται νέο Πρόεδρο. Και ο περήφανος κόσμος του ΔΗΚΟ είναι ο αρμοδιότερος να τον εκλέξει», είπε.
«Είμαστε περήφανοι για την πετυχημένη διακυβέρνηση του ιδρυτή του κόμματός μας Σπύρου Κυπριανού, για την ανασυγκρότηση του κράτους μας και για το οικονομικό θαύμα που πετύχαμε τη δεκαετία του 80’. Είμαστε περήφανοι για την πετυχημένη διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και για τα οικονομικά επιτεύγματα και την εισαγωγή του Ευρώ το 2008», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, λέγοντας πως «δυστυχώς, η παρουσία, η λειτουργία και η εικόνα του κόμματός τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ήταν αντάξια της παρουσίας, της λειτουργίας και της εικόνας των προηγούμενων χρόνων», προσθέτοντας πως «η δεύτερη θητεία του συναγωνιστή Μάριου Καρογιάν στην προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία άρχισε το Μάρτιο του 2009 και ολοκληρώνεται σε μία βδομάδα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου, σημαδεύεται και χαρακτηρίζεται από μια σειρά αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων που όχι μόνο έπληξαν καίρια την αξιοπιστία του κόμματός μας, αλλά, επιπρόσθετα, απέτυχαν να αποτρέψουν τις αρνητικές εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα, τόσο στο Εθνικό μας θέμα, όσο και στην οικονομία».

Ανέφερε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια της πορείας του ΔΗΚΟ σημαδεύτηκαν ανεξίτηλα από την αδικαιολόγητη παραμονή του κόμματος στη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, παρά την από μέρους του αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεών του και παρά τη σαφή διαφωνία του ΔΗΚΟ με τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό και παρά την έντονη και ουσιαστική διαφωνία του στη διαχείριση της οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης και παρά το ότι δεν εισακούγονταν οι έγκαιρες και συνεχείς προειδοποιήσεις για όσα τραγικά βιώνουμε σήμερα και που αναπόφευκτα θα βιώσουμε και στο μέλλον.

Επιπροσθέτως, είπε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια της πορείας του ΔΗΚΟ σημαδεύτηκαν από τη σημαντική μείωση των ποσοστών του κόμματος σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, την απώλεια του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΔΗΚΟ στον ενδιάμεσο χώρο, τη συνεχή περιφρόνηση στη βούληση των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος και την πρωτοφανή διάσταση της ηγεσίας από τον κόσμο του ΔΗΚΟ και την κατά συρροή παραβίαση του καταστατικού του κόμματος και την επιδεικτική απαξίωση των συλλογικών οργάνων του, με πιο χαρακτηριστικό γεγονός τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής ελάχιστες φορές σε διάστημα 4 χρόνων, παρά τη σαφή καταστατική διάταξη που ορίζει σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής κάθε δύο μήνες.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Οι αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση λήφθηκαν κατά πλειοψηφία. Έχουν όμως την προσωπική σφραγίδα και το στίγμα του νυν Προέδρου του Κόμματος ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για αυτές τις αποφάσεις και την ευθύνη για όλους τους χειρισμούς και ο οποίος μετέτρεπε τις σχετικές ψηφοφορίες σε «ψήφους εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπό του και «απόδειξη κομματικής συνοχής» και εκμεταλλευόταν έτσι τη θεμιτή και καλοπροαίρετη επιδίωξη των συναγωνιστών μας για στήριξη στον θεσμό του Προέδρου του Κόμματος. Η ευθύνη για αυτή την αρνητική παρουσία, λειτουργία και εικόνα του ΔΗΚΟ επομένως, βαραίνει πρωτίστως και κυρίως το συναγωνιστή Μάριο Καρογιάν».

Κατέληξε λέγοντας ωστόσο πως «η ευθύνη για έξοδο από αυτή την κρίση, είναι στα χέρια όλων μας, είναι στα χέρια των μελών του Κόμματος, είναι στα χέρια του κόσμου μας», προσθέτοντας πως «ήρθε επιτέλους η ώρα για αλλαγή, ήρθε επιτέλους η ώρα να ξανακάνουμε περήφανο τον κόσμο του ΔΗΚΟ, ήρθε επιτέλους η ώρα να ξαναφέρουμε κοντά μας τις χιλιάδες φίλους και υποστηρικτές του ΔΗΚΟ που έχουν αποστασιοποιηθεί».

——————————————————————

Δεν σχολίαζει τώρα την απόφαση Ν. Παπαδόπουλου ο ΓΓ του ΔΗΚΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Κυριάκος Κενεβέζος, κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία της υποψηφιότητας του βουλευτή του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία του ΔΗΚΟ και ερωτηθείς αν θα παραμείνει ΓΓ του ΔΗΚΟ, είπε «δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα είναι της ημέρας».

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας Βασίλειο Παπαϊωάννου, είπε ότι «είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρέσβη».

Πρόσθεσε ότι «σε άλλη στιγμή, και αν και εφόσον αυτό αξιολογήσω ότι επιτρέπεται στα πλαίσια των καθηκόντων μου, θα το κάνω».

Keywords
Τυχαία Θέματα