ΥΠΟΙΚ: Πρώτη προτεραιότητα προϋπολογισμός, αύξηση ΦΠΑ και στόχευση

14:05 9/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την κατηγοριοποίηση που ο ίδιος προκρίνει όσον αφορά την πορεία της διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών, κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που ξεκίνησε τη συζήτηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πρώτη προτεραιότητα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012, η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε

17% και η μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 200 εκατ. ευρώ μέσω της στόχευσης, καθώς τα μέτρα αυτά θα αποσοβήσουν την επιβολή ενδεχόμενου προστίμου ύψους 36 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν. Στη δεύτερη κατηγορία είναι το πάγωμα των μισθών σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα και τα νομοσχέδια για την φοροαπαλλαγή και φοροαποφυγή και στην τρίτη κατηγορία η εναλλαξιμότητα και τα νομοσχέδια για τη συνεισφορά των Δικαστών και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για πάγωμα των μισθών και της ΑΤΑ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κράτος θα εξοικονομήσει 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αφού στο μισθολόγιο από το 2013 και εντεύθεν δεν προσμετρούν οι προσαυξήσεις και η ΑΤΑ που έχουν παγοποιηθεί για τη διετία 2011 – 2012.

”Αυτό το οποίο θα ισχύσει για το 2013 ουσιαστικά εις όσους απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που είναι περίπου 70.000, είναι η μη καταβολή των οποιωνδήποτε αυτόματων προσαυξήσεων και η παγοποίηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, η οποία μετουσιώνεται σε ένα ποσό για το 2013 της τάξης των 230 εκ. ευρώ”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ.

Οπως εξήγησε, ”από 1η Ιανουαρίου του 2014 η πρόταση της Κυβέρνησης που τίθεται στη Βουλή προς ψήφιση είναι να συνεχίσει ο εργαζόμενος από εκεί που θα μείνει στις 31 Δεκεμβρίου το 2011”.

Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στην κατηγοριοποίηση των μέτρων εξυγίανσης όπως τη διέγραψε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

”Εχω καταστήσει σαφές, μετά από ερώτηση των έντιμων βουλευτών, ότι τα μέτρα τα οποία βρίσκονται μπροστά τους προς ψήφιση μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες”, είπε.

Η πρώτη κατηγορία, είπε, είναι αυτά για τα οποία υπεβλήθη ουσιαστικά απαίτηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να τοποθετηθεί η κυπριακή πολιτεία, που είναι πρώτον η έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού με τους αριθμούς οι οποίοι κατατέθηκαν ή περίπου τους αριθμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Οπως πρόσθεσε, δεύτερο είναι προτεινόμενη η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17% και τρίτον να γίνει αποδεκτή η μείωση της παροχής κοινωνικών κονδυλίων κατά 200 εκατ. με στόχευση.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η πρόταση της Κυβέρνησης είναι ενώπιον της Βουλής, η οποία ”εν τη σοφία της μπορεί να διαφοροποιήσει το σκεπτικό της στόχευσης, (αλλά) σε καμία όμως περίπτωση η εξοικονόμηση των 200 εκατ. ευρώ δεν θα πρέπει να μειωθεί”.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η πρόταση από πλευράς της Κυβέρνησης όπως το νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ τε

Keywords
Τυχαία Θέματα