Υπογράφηκε η συμφωνία για παραχώρηση των χώρων του Παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας

18:54 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Υπογράφηκε η συμφωνία για παραχώρηση των χώρων του Παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας από το onlycy.com.

Επισημοποιήθηκε το απόγευμα η συμφωνία για την παραχώρηση των αδρανών χώρων του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, που χρονολογείται από το 1932, στο Δήμο, για σκοπούς στέγασης των Δημοτικών Υπηρεσιών, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας.

Η συμφωνία υπεγράφη στο παλαιό Νοσοκομείο από την Υπουργό Υγείας Ανδρούλα Αγρότου

και τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη στην παρουσία του τέως Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, βουλευτές Λάρνακας όλων των κομμάτων και ο Δημήτρης Πιερίδης μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος «Ευανθίας Πιερίδη».

Η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου σε ομιλία της ανέφερε ότι στις 10 Οκτωβρίου 2012 το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να παραχωρήσει στο Δήμο Λάρνακας τη χρήση του κτιρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα ο Υπουργός Σταύρος Μαλάς «μου παρέδιδε το Υπουργείο Υγείας και ένα μεγάλο έργο με κάποιες εκκρεμότητες μεταξύ των οποίων ήταν και η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενοιωσα ότι ήταν μια από τις έγνοιες του, δηλαδή να μην παραμελήσουμε, να ετοιμάσουμε και να υπογράψουμε τη συμφωνία με το Δήμαρχο Λάρνακας» είπε.

Η Υπουργός ευχαρίστησε τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη αφού όπως εξήγησε «ήταν ο καταλύτης για να λύσουμε ορισμένα νομικά προβλήματα, ενώ οι πληροφορίες που έδωσε ο Δημήτρης Πιερίδης στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, βοήθησαν στο να καταλήξει ότι μπορεί να παραδοθεί το κτίριο στο Δήμο Λάρνακας. Με βάση τις πρόνοιες του Υπουργικού Συμβουλίου έχουμε ετοιμάσει τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα και εύχομαι με αυτή τη συμφωνία να βοηθήσουμε στη ευημερία όχι μόνο των Λαρνακέων αλλά όλης της επαρχίας Λάρνακας».

Από την πλευρά του ο τέως Υπουργός Υγείας και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση να παραχωρηθεί ο χώρος αυτός στο Δήμο Λάρνακας λήφθηκε μέσα σε 45 λεπτά και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου. Ολο το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ομόφωνο στην απόφαση που λήφθηκε ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος πήρε το θέμα πολύ ζεστά και ελπίζω ο χώρος αυτός να διαμορφωθεί έτσι όπως του αξίζει». Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για να ξεπεραστούν ορισμένα «νομικίστικα προβλήματα» τα οποία προέκυψαν.

Πρόσθεσε ότι «σκοπός μας στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, τουλάχιστον όταν εγώ ήμουν στο Υπουργείο, είναι να αναβαθμιστούν τα Νοσοκομεία με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε από τη μια να έχουν σωστή δομή και από την άλλη σωστή υποδομή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τώρα και στο μέλλον. Όλα αυτά εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο αναπτυξιακού προϋπολογισμού ενίσχυσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων αφού θεωρούμε ότι σε ένα περιβάλλον Γενικού Συστήματος Υγείας τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να παραμείνουν ο βασικός παροχέας υπηρεσιών και αυτό θα μας εξοικονομήσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης στη δική του ομιλία ανέφερε ότι «με αισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης σας καλωσορίζω σήμερα, εδώ στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας. Ένας χώρος ιστορικής αξίας με κτίρια αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος που το καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα για την πόλη της Λάρνακας». Ευχαρίστησε «θερμά την Υπουργό Υγείας Ανδρούλα Αγρότου, τον τέως Υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά για την καταλυτική τους συμβολή στο «ξεμπλοκάρισμα» των διαδικασιών καθώς και τη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «Ευανθίας Πιερίδη» και ειδικότερα τον Δημήτρη Πιερίδη».

Από σήμερα, συνέχισε ο κ. Λουρουτζιάτης «στο Δήμο Λάρνακας, μας περιμένει πολλή δουλειά. Με σκοπό την επίτευξη του σκοπού, θα προχωρήσουμε στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την διεκπεραίωση θεμάτων, όπως το κτιριολογικό σχεδιασμό αλλά και την αναζήτηση και εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού αυτού κτιρίου το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Πιερίδης, μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος «Ευανθίας Πιερίδη» ανέφερε ότι μετά την παραχώρηση του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας «στη σκέψη αρκετών συμπολιτών μας βρίσκεται το ερώτημα για το κόστος της επιδιόρθωσης και της αποκατάστασης του μεγάλου αυτού κτιρίου. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος είναι κυρίως Δήμος και αναλαμβάνει τα δαπανηρά έξοδα αποκατάστασης κυβερνητικού κτιρίου, δικαιούται διαφόρων ευεργετημάτων όπως είναι ο αποκαλούμενος «χαρισμένος συντελεστής δόμησης» τον οποίο ο Δήμος Λάρνακας θα μπορεί πουλώντας τον σε τρίτους ανά την Κύπρο να εισπράξει και να καλύψει μέχρι και το 50% του κόστους αποκατάστασης του κτιρίου».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η πραγματοποίηση του στόχου για απόδοση των αδρανών χώρων του Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας «παρεμποδιζόταν για χρόνια από μια λανθασμένη ερμηνεία των επιθυμιών της μακαριστής μου θείας Ευανθίας Πιερίδη. Ο τέως Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς επέδειξε άμεσο τοπικό ενδιαφέρον και συμπαραστάθηκε ενεργά και ουσιαστικά ακόμα και με επεξηγηματική παρέμβαση του προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κάτι που τελικά τελεσφόρησε».

The post Υπογράφηκε η συμφωνία για παραχώρηση των χώρων του Παλαιού Νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα